Hlavní navigace

Šeptanda v oblasti GPU: Radeon R9 395X2, GeForce GTX 980 Ti už v květnu?

21. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud vám bylo smutno po různých jakž-takž důvěryhodných i těch méně zaručených drbech z oblasti herních grafik, přinesl vám začátek týdne požehnaný nános těchto informací. A to jak na straně Radeonů, tak GeForce, byť jde o informace poněkud nejistého rázu.

S vydáním nových Radeonů to stále vypadá na červen (pravděpodobně Computex 2015) a tento dojem budily i nejasné zmínky, které vedení AMD utrousilo ve zprávě k výsledkům v prvním čtvrtletí. V podobě těchto karet je ale zatím stále nejasno. V kontrastu k údajným uniklým slajdům z března se nyní opět objevily zvěsti, že nový highend od AMD přijde v jednočipové a dvojčipové verzi. Podle Fudzilly bude jednočipová karta s konfigurací Fiji XT (tedy plně aktivovaným GPU) a kromě ní pak dvojčipové „Fiji VR“. Podle Fudzilly bude problematická koncepce CrossFire/dual-GPU ospravedlněna použitím s 3D brýlemi, kdy každé GPU počítá obraz pro jedno oko.

Fudzilla již zprávy o dual-GPU Fiji publikovala dříve a dokladem měl být právě CrossFire režim v technologii Liquid VR. Kromě toho prý také demonstrace virtuální reality, které AMD ukazovalo, měly běžet na dvou GPU Fiji. Zda má nyní pro tuto hypotézu Fudzilla nějaké přímé důkazy mi není jasné, pokud by se stále jednalo jen o spekulaci na základě uvedeného, pak bych byl hodně zdrženlivý.

Prezentace AMD k technologii LiquidVR
Prezentace AMD k technologii LiquidVR

Nicméně k verzi o dvoujčipové variantě se připojil ještě web TweakTown. Podle jím neupřesněných zdrojů mají karty údajně nést označení R9 390X (Fiji XT) a R9 395X2 (2× Fiji XT, čili ono „Fiji VR“). Model R9 390X má podle TweakTownu mít jen 4 GB paměti HBM, zatímco dvojčipová karta 8 GB díky dvěma paměťovým řadičům. Dvojčipová verze údajně bude mít dost výkonu na to, aby předstihla GeForce GTX Titan X, ale jednočipový Radeon R9 390X už má být pomalejší. Zda web čerpá z nezávislého zdroje, nebo ze stejného jako Fudzilla není jisté, přidává však ještě jednu informaci. S výrobou a dostupností nových pamětí HBM to prý není úplně růžové, takže se obě karty údajně mohou potýkat se špatnou dostupností po řadu měsíců – možná až do konce roku.

 

GeForce GTX 980 Ti už v květnu?

Je ovšem možné, že tyto karty i při červnovém uvedení narazí na jinší konkurenci, než je současný GeForce GTX Titan X. Podle zpráv z čínských zdrojů (opět nepotvrzených, berte tedy vše s rezervou), o nichž informuje ComputerBase, by totiž Nvidia mohla posunout uvedení GeForce GTX 980 Ti dopředu. Tento nový model s čipem GM200 by se údajně mohl objevit už v květnu, tedy dokonce ještě předtím, než Radeony s HBM. To ale není všechno – stejný zdroj údajně tvrdí, že po nějakém čase má vyjít rychlejší varianta označená „Metal Enhanced Version“, a na podzim by Nvidia prý dokonce mohla vydat i třetí, ještě výkonnější. To už ovšem působí poněkud zvláštně, takže této části bych zatím bez dalších dokladů nevěřil. Teoreticky by ale tyto drby mohly hovořit i o údajně připravovaných obojživelných verzích Titanu X.

 

 

Zatímco předchozí „informace“ byly spíše divočejšího rázu, objevily se na webu i poněkud podloženější střípky o nových grafikách, tentokrát zase Radeonech. První je Radeon R7 360X, o němž se neopatrně zmínil Asus na svém fóru. Firma chystá tuto grafiku v provedení Strix a s továrním přetaktováním. Ze starších informací se zdá, že tento model bude založen na starším čipu Bonaire, přeznačeným na Tobago. Karta Strix od Asusu bude mít 2 GB paměti, více informací o ní ale zatím chybí.

Úniky: Radeon R9 M385 a R7 360X

Kromě tohoto úkazu byl zpozorován ještě mobilní Radeon R9 M385, tentokrát v databázi benchmarku GFXBench. Tato karta ale podle svého identifikátoru není založena na novém GPU, nýbrž na čipu Tonga. U obou těchto záležitostí se asi počítá s vydáním během Computexu, i když konkrétní doklad se pro to zatím nikde neobjevil.

Úniky: Radeon R9 M385 a R7 360X

Zdroje: Fudzilla, TweakTown, VideoCardz, ComputerBase, WCCFTech

Byl pro vás článek přínosný?