Hlavní navigace

Serverové plány AMD: Dva roky s Piledriverem, APU a 28nm čipy v roce 2014

4. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přesně před měsícem AMD uvedlo Opterony řady 6300, včera pak serverovou sestavu uzavřelo levnějšími řadami 4300 a 3300. Jelikož je ale architektura Piledriver jen mírnou aktualizací předchozího Bulldozeru, nejednalo se oproti předchozí sestavě (Opterony 6200, 4200 a 3200) o žádnou revoluci. Asi proto nejsem sám, kdo je zvědavý, jak se v serverech AMD tváří v tvář povedenějším Xeonům probije příštím rokem. Díky konferenci WorldHostingDays, na které AMD prezentovalo zejména své servery SeaMicro, máme možnost nahlédnout do aktualizovaných plánů společnosti v oblasti serverů.

Potvrzuje se to, co se dosud dalo vyčíst mezi řádky: na rok 2013 se u Opteronů nic nového nechystá a nová serverová platforma přijde nejdříve v půli roku následujícího. V oblasti serverů se tedy po dobu přibližně dvou let nebudou dít žádné podstatné změny. Očekávat lze tedy pouze uvedení nějakých nových, výše taktovaných (čí úspornějších) modelů stávajících řad. Hlavní slovo budou mít i v roce 2013 Opterony řady 6300 alias Abu Dhabi, tedy dvoučipové procesory s až 16 jádry. Nižší patra nabídky taktéž na dva roky opanují nové řady 4300 a 3300 (Seoul a Delhi).

AMD: Serverové plány na léta 2013 a 2014
AMD: Serverové plány na léta 2013 a 2014

Máme-li věřit grafice slajdu, skutečné novinky se v serverech objeví až v druhé polovině roku 2014, tedy pokud nedojde k neplánovanému zdržení. Realisticky vzato je asi pravděpodobnější termín v čtvrtém kvartále, neboť v poslední době AMD uvádění produktů tlačí dál a dál k zimnímu období. Kdo ví, možná se jednou dostane až k Sv. Mikuláši a Štědrému dnu.

Plán naznačuje, že nové platformy by mohly být jen dvě, místo třech socketů v současnosti. AMD by v rámci snižování nákladů na vývoj mohlo přejít na jeden společný socket jak pro dvouprocesorové, tak pro čtyřprocesorové systémy. Sloučily by se tak sféry patic G34 a C32. Již dříve se objevily útržky informací naznačující, že by se nový socket mohl jmenovat GC36, což by se sloučením dobře ladilo. Druhá, lowendová platforma pak bude asi jako AM3+ převzatá z desktopu, takže zřejmě půjde buď o socket FM2, nebo o jeho následovníka.

Opteron pro socket G34

Uvedení v roce 2014 již nahrává tomu, aby vyšší platforma přebírající úlohu socketů G34 a C32 přešla na paměti DDR4. Díky zahození kompatibility zřejmě bude možné radikálně aktualizovat architekturu, například konečně integrovat řadič sběrnice PCI Express do procesoru.

Ovšem v desktopu tou dobou ještě přechod na DDR4 kvůli ceně možný nebude, takže od něj odvozená serverová platforma (procesory by mohly být pojmenovány například jako řada 3400) nejspíše zůstane na pamětech DDR3. Tato platforma bude ovšem nabízet nejen klasická CPU, ale i APU s integrovaným grafickým jádrem (tou dobou by se mohlo jednat o čipy Kaveri). Uvidíme, zda do nich AMD přidá podporu pro paměti s ECC, kterou APU v současnosti postrádají.

 

Všimněme si mimochodem, že roadmapa jasně hovoří o „výkonných serverových procesorech“. Není-li zde slajd vyloženě lživý, znamená to, že AMD nerezignovalo na vývoj těchto architektur, jak se koncem listopadu spekulovalo. A vzhledem k tomu, že vyrábět speciální čip pro servery při současném malém tržním podílu je poněkud drahé, lze doufat, že AMD jeho variantu uvede i v desktopu, zřejmě do socketu FM2. Takový procesor by se mohl stát následovníkem současné Vishery a řady FX.

Čipy pro obě nové platformy roku 2014 již konečně budou vyráběny 28nm procesem. Tou dobou nepůjde zrovna o poslední výkřik techniky, neboť Intel by měl současně uvádět architekturu Broadwell, vyráběnou 14nm linkami. Alespoň lze ale doufat, že 28nm proces zároveň přinese novou architekturu CPU, tedy Steamroller. Starší, ale nepotvrzené informace hovořili o tom, že na rok 2014 chystá AMD čipy Boulder s 20 jádry této architektury. Těžko ale říct, zda nedošlo ke zpožděním a zda vůbec z těchto plánů něco zbylo.

Zdroj: CPU World

Byl pro vás článek přínosný?