Hlavní navigace

Šest jader na 32nm procesu

26. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prvním procesorem z rodiny Nehalem, který Intel uvede na trh ještě letos, bude čtyřjádrový Bloomfield určený do nové patice LGA1366. Kolem tohoto socketu je postavena svébytná high-endová platforma - procesory vyšší střední třídy budou používat LGA1160 a zbytek budou starší procesory architektury Core, tedy stále LGA775. My si nyní budeme povídat o procesoru, který nahradí Bloomfield a ještě nemá jméno. Má celkem šest jader a vychází z architektury Nehalem, bude ale vyráběn 32nm postupem a tuto půlgeneraci Intel nazývá Westmere.

Narozdíl od šestijádrového Xeonu Dunnington, u tohoto procesoru (zatím mu můžeme nekorektně říkat "Westmere") je všech šest jader vybaveno vlastní 256kB rychlé L2 cache a všechna jádra mohou přistupovat do pomalejší L3 cache, která mí kapacitu 12 MB. Příslušnost k architektuře Nehalem potvrzuje i řadič sběrnice QPI (v tomto případě se dvěma linkami) a integrovaný paměťový řadič (zde tříkanálový pro DDR3). Procesor podporuje bezpečnostní technologie sdružené pod značkou Intel LaGrande a díky HyperThreadingu bude moci pracovat až na 12 vláknech naráz. Dodejme, že vydání Westmere je plánováno na první polovinu roku 2010.

V této tabulce najdete diagramy všech plánovaných procesorů architektury Nehalem, o některých z nich si můžete přečíst v tomto článku. Úplně nahoře je osmijádrový Xeon Beckton, který má být vydán koncem roku 2009 a být vyráběn současnou 45nm technologií - pokud se tedy PC Watch nemýlí, znamená to, že počet šesti jader u Westmere není dán omezením velikosti čipu, nýbrž snahou o lepší kompromis mezi výkonem a cenou. Nezapomínejme, že se pohybujeme v desktopovém segmentu, a zde není možné od zákazníka chtít tisíce dolarů za procesor.

Zdroj: PC Watch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku