Hlavní navigace

Šestijádro Intel Coffee Lake prosáklo v Sandře, má takt 3,5 GHz. Budou i modely bez HT

25. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Už prakticky deset let u Intelu platí, že na hlavní, mainstreamové platformě – nyní představované socketem LGA 1151 – se dal pořídit maximálně čtyřjádrový procesor. Zdá se ale, že Ryzeny od AMD konečně přinutí Intel tuto politiku změnit: Intel nyní má v roadmapě jako následníky dnešních Kaby Lake procesory Coffee Lake, které do socketu LGA 1151 mají přinést šest jader. A už se objevil i první doklad jejich fyzické existence: otisk jednoho šestijádrového Coffee Lake v databázi benchmarku SiSoft Sandra, který může něco napovědět o parametrech, s jakými tento svěží vítr od Intelu přivane. Na webu SiSoftu se objevily dva modely – čtyřjádro s osmi vlákny a šestijádro, které ale nemá aktivní HT, tedy jen s šesti vlákny. To asi tedy nepředstavuje úplně špičkový model, neboť není důvod, aby Intel verzi „6C/12T“ neuvedl. Zatím nevíme jistě, v jakém segmentu by tato CPU byla zařazena, zda Core i7, Core i5, nebo dokonce Core i3 v případě čtyřjádra (nicméně to by asi byl příliš velký posun v jedné generaci).

Core i5 s šesti jádry?

Šestijádro běželo při testu na 3,5 GHz. Absence HT by mohla ukazovat, že jde o obdobu současných Core i5, ovšem pokrok ve výkonu by byl značný, takže těžko říct, zda bude označení (a také cena) stejné. U frekvence nevíme, zda třeba nejde o turbo, přičemž základní frekvence by byla nižší, nebo zda jde o základní frekvenci. 3,5 GHz by na šestijádrové CPU bylo hodně slušným základním taktem, zvlášť pokud dražší model s aktivním HT bude ještě výš. Jádra Coffee Lake mají stejně jako Skylake jen 256KB L2 cache. Jde o další z vícera signálů, že Intel u běžných klientských architektur velikost L2 ponechá na této hodnotě (na rozdíl od serverového Skylake s 1MB L2).

sisoft-sandra-coffee-lake-6c6tZajímavá je také L3 cache, která má 9 MB. To by znamenalo 1,5 MB L3 cache na jedno jádro, stejně jako mají současná Core i5 se čtyřmi jádry. Nicméně u těch je čtvrtina deaktivovaná a ve skutečnosti je na každé jádro přítomen 2MB blok. Plně aktivní Coffee Lake s šesti jádry a dvanácti vlákny, které by bylo ekvivalentem dnešního Core i7, by asi tedy mohlo mít 12 MB L3 cache.

Čtyřjádra s HT za nižší ceny?

Druhý vzorek, jehož zařazení je ještě méně jasné (Core i5? Core i3?), má čtyři jádra s osmi vlákny díky HT, a běží už na frekvenci 3,7 GHz. Opět ale neznámo, zda v turbu či základu. Jeho L3 cache má velikost 6 MB, takže je zachováno penzum 1,5 MB na jádro. Není jasné, zda jde o CPU nativně čtyřjádrové, nebo o částečně deaktivovaný šestijádrový model. Každopádně by mohlo jít o zajímavý model, neboť by potenciálně nabízel výkon dříve možný jen s Core i7 nebo Xeonem E3, ale nyní za podstatně menší peníze.

sisoft-sandra-coffee-lake-4c8tProcesory Coffee Lake se na trhu prý možná objeví nečekaně brzy. Původně asi sice byly plánovány až na rok 2018, ale Intel údajně plán změnil a první modely má přivést do obchodů již v létě, údajně v srpnu. Prý by mělo jít o odemčené modely, snad v kategorii Core i7, Core i5 i Core i3. Levnější neodemčené verze by Intel asi mohl ponechat až na původní termín na přelomu roku, aby měl čas rozprodat jen nedávno vydané desktopové čipy Kaby Lake. S Coffee Lake se jinak také mají objevit nové čipsety, zajímavé nativním integrováním USB 3.1 a také přímou podporou pro bezdrátovou konektivitu Wi-Fi/Bluetooth.

Byl pro vás článek přínosný?