Hlavní navigace

Šestijádrové a osmijádrové mobilní Ryzeny? Prý přijdou příští měsíc v Surface Laptopu

24. 9. 2019

Sdílet

Už před několika dny se roznesly informace, že Microsoft hodlá v noteboocích Surface Laptop, které vyrábí ve vlastní režii, vydat nějaké modely založené na procesorech Ryzen od AMD, zatímco zatím měly všechny křemíkové mozky značky Intel. Vzhledem k tomu, že mají vyjít údajně už hodně brzo, se čekalo, že to – potvrdí-li se tato informace – musí být 12nm APU Picasso, tedy Ryzeny 3000U uvedené letos začátkem roku. Ovšem teď se objevila zvěst, že by v Surface Laptopu možná mohly vůbec poprvé přijít mobilní Ryzeny nové generace, a to s více než čtyřmi jádry.  

Šestijádrové a osmijádrové mobilní Ryzeny?

Web WinFuture.de nyní píše, že dostal anonymně kus dokumentu, který o parametrech o připravovaných a na AMD založených Surface Laptopech od Microsoftu pojednává. Tyto notebooky by snad měly být odhaleny 2. října, na kdy má společnost naplánovanou konferenci, kde se odhalení nových počítačů Surface čeká.

Procesory AMD mají údajně dostat modely notebooku Surface Laptop 3 15, tedy zřejmě s 15palcovou úhlopříčkou displeje. Výchozí modely mají údajně mít procesory Ryzen 5 3550U a Ryzen 7 3750U za ceny začínající na 999 a 1099 dolarech (s DPH u nás 28 500 Kč/1100 €, respektive 31 300 Kč/1210 €). Je zajímavé, že tyto modely zatím AMD nemá v nabídce, ale asi by mohlo jít o mírně rychlejší verze existujících Ryzenů 5 3500U a Ryzenů 7 3700U.

Ovšem to hlavní: podle WinFuture mají nad nimi následovat ještě vyšší verze těchto notebooků. A v těch prý podle onoho pokoutně uniklého dokumentu mají už být šestijádrové a osmijádrové procesory. Jak ale asi víte, mobilní Ryzeny jsou maximálně čtyřjádrové, protože APU s více jádry zatím AMD nemělo. Je-li tety toto pravda, pak by mohlo jít o next-gen APU, snad 7nm čip Renoir. Ani u toho ještě není potvrzené, že by měl osm jader, takže toto by byla docela zajímavá novinka.

Microsoft Surface Laptop 2 6 Microsoft Surface Laptop 2

Podle WinFuture má Microsoft chystat dva modely notebooku s šestijádrem a 12GB pamětí za 1399 a 1599 $ podle velikosti SSD a možná i rychlosti CPU, pokud bude od šestijádra existovat více modelů. Také s osmijádrem prý budou existovat dvě varianty za 1999 a 2399 dolarů. Obě s 16 GB RAM, ale asi s různými velikostmi SSD. A možná opět i modelem/frekvencí CPU, ale to se zatím neví. WinFuture říká, že informace o konkrétních modelech CPU byla z dokumentu/obrázku schválně ustřižena. Tudíž lze jenom spekulovat, zda už opravdu jde o mobilní Ryzen 4000, nebo je tu nějaký háček.

Surface coby exkluzivní pilotní nasazení?

Microsoft je typ zákazníka, na kterého by se AMD asi mohlo chtít zaměřit kvůli proražení do „prémiovějších“ (neboli česky řečeno dražších) notebooků. Je proto teoreticky možné, aby Surface Laptopech byly Ryzeny 4000 exkluzivně jako první a třeba i v předstihu před jejich uvedením pro zbytek trhu. To by tedy mohlo vysvětlovat to, že by s nimi mohly být odhalené tak brzo.

To, že by APU Renoir měla už osm jader (snad už architektury Zen 2) by samo o sobě byla také dobrá zpráva, neboť by nedošlo ke stagnaci na čtyř jádrech, zatímco Intel se u procesorů Comet Lake-U už odhodlal k šesti (ovšem stále na 14nm procesu, takže je problémem spotřeba). Ovšem zatím je toto vše asi třeba brát s značnou rezervou. Dokument zaslaný WinFuture mohl být zfalšovaný, takže uvidíme onoho 2. října, co Microsoft skutečně odhalí.

Galerie: Microsoft Surface Laptop 2

Byl pro vás článek přínosný?