Hlavní navigace

Vědci ze SETI: Těžba kryptoměn ohrožuje hledání mimozemského života

15. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že jsou high-endové grafické karty vhodné na těžení kryptoměn, na tom není nic nového. Ovšem jejich nedostatek způsobuje problémy nejen hráčům počítačových her. Šéf projektu SETI Dan Werthimer v rozhovoru pro BBC uvedl, že by rádi nakoupili větší množství grafických karet, ale prostě nemají kde. Mají na to peníze, zkontaktovali dodavatele, ale grafiky nejsou. Těžaři je vykoupili.

AMD i Nvidia oznámili speciální karty pro těžení, ale není jich dost a těžaři stále nakupují i „běžné herní“ grafiky. Dříve to problém nebyl, nedostatek se projevuje až v posledních měsících. SETI také využívalo spíše sílu procesorů a na grafiky přistupuje až v poslední době. V Berkeley aktuálně SETI využívá pro výpočty zhruba sto grafických karet. Rádi by obdobné pole grafik pořídili i pro pracoviště na dalších dvou observatořích.

seti

Zlí jazykové by mohli tvrdit, že stejně jako v honbě za Bitcoinem se elektřina zbytečně pálí i v honbě za mimozemšťany. Ale možná, kdyby v Berkeley založil nějaký Aliencoin…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.