Hlavní navigace

SETI@home hibernuje. Dvě dekády hledání mimozemských civilizací míří do finále

5. 3. 2020

Sdílet

Distribuované výpočty mohou vědět významně pomoci, protože síť běžných domácích počítačů tvoří výkonný nástroj. Jeden z průkopnických projektů, SETI@home, v březnu 2020 postupuje do finální etapy. Výpočty už distribuovat nebude.

Jeden z nejznámějších projektů, který stojí na distribuovaných výpočtech prováděných na zařízeních dobrovolníků a dobrovolnic, skončí. Tedy, přejde do hibernace, tvrdí autorský tým. SETI@home na počítače komunity přenáší analýzu rádiových signálů, které zachycují radioteleskopy. Lépe řečeno je potřeba ze zachycených zvukových dat oddělit šum od rádiového signálu a pak zanalyzovat případné rádiové signály. Kdyby byl objeven rádiový signál z vesmíru, mohlo by se jednat o důkaz existence mimozemské civilizace. Problém je v tom, že zachycená data obsahují spoustu šumusignálů vzniklých činností člověka na Zemi. „Přebrat“ tato data je samozřejmě výpočetně náročné s ohledem na jejich objem. Respektive je možné rozšířit záběr hledání, když máte k dispozici větší výpočetní sílu.

SETI je zkratka pro Search for Extraterrestrial Intelligence.

Analýza dat v rámci projektu radio SETI byla původně prováděna na superpočítačích, David Gedye ale v roce 1995 dostal nápad, že by se výpočty mohly rozdělit na mnoho běžných počítačů, které si lze představit jako jeden velký virtuální superpočítač. SETI@home bylo původně spuštěno v květnu 1999. Patřilo k průkopnickým projektům a pohledem mladého člověka je skoro až neuvěřitelné, že byl nápad zrealizován v počítačovém pravěku, a to jak z hlediska síťové infrastruktury, tak výkonu tehdejšího hardwaru.

Poslední etapa projektu SETI@home

Od té doby vznikla řada dalších projektů vyžívajících distribuované výpočty. Hned v roce 2000 byl například spuštěn projekt Folding@home, který se zabývá mj. tvorbou léků na závažné nemoci, jež lidstvo trápí. Jmenovat všechny nemůžeme a je to patrně zbytečné – v případě zájmu si můžete nastudovat např. přehled na Wikipedii.

K tématu: Zapojte své počítače do léčby nemocí nebo hledání UFO s platformou BOINC

Ze seznamu aktivních projektů každopádně jeden ubude – jeden z těch nejstarších. Před ním se ještě objevil v roce Great Internet Mersenne Prime Search v roce 1996 a o rok později Distributed.net. Proč po necelých 21 letech SETI@home skončí? Kdyby byly nalezeny důkazy o mimozemské civilizaci, určitě byste o tom už slyšeli. Prvním důvodem k uložení projektu k ledu je fakt, že už byla zanalyzována všechna data, která tým zanalyzovat potřeboval.

Projektu SETI@home se zúčastnilo celkem přes 1,8 mil. lidí a téměř 4,6 mil. strojů.

Samotná distribuovaná analýza by už nic nového nepřinesla, zřejmě by se tak jen plýtvalo výkonem. S již zanalyzovanými daty je teď potřeba dále pracovat a to je oblast, na kterou se výzkum zaměří dále. Hledání mimozemských civilizací jako takové tak nekončí. Dojde k finální analýze, která se znovu vrátí k dosavadním výsledkům. Vznikne  vědecká práce, jež možná poslouží jako základ pro další bádání.

Aby byl projekt případně oživen, museli by astronomové a astronomky z Kalifornská univerzity v Berkeley přijít s dalším projektem, ať už se bude zabývat hledáním mimozemských civilizací, nebo příbuznými obory jako např. kosmologie. Pokud jste svou částí přispívali do projektu jménem SETI@home, můžete k němu zůstat připojení s tím, že od 31. března 2020 vám už nové výpočty nezadá, může ale časem ožít.

Byl pro vás článek přínosný?