Hlavní navigace

Seznam bude prohledávat více než miliardu stránek, polepší si o 70 %

15. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší česká internetová firma posiluje. Po dokončení druhého sálu datového centra v Horních Počernicích mohla rozšířit armádu serverů, a tím i navýšit kapacitu, která je důležitá pro uchovávání obsahu. Díky přidaným serverům si polepší i vyhledávač. Seznam letos výrazně zvýšil počet prohledávaných stránek.

V září firma oznámila, že zvětšila databázi robota. Od roku 2014 navštěvoval a stahoval data z 1,5 miliardy stránek a uložil miliardu obrázků. Od září ukládá 2,5 miliardy stránky a dvě miliardy obrázků.

Růst velikosti indexu Seznamu od ledna 2011
Růst velikosti indexu Seznamu od ledna 2011

Nově Seznam rozšířil také databázi indexu. Ten slouží pro urychlení vyhledávání na stránkách uložených robotem. Velikost indexu se neměnila od roku 2012, obsahoval informace o 700 milionech stránkách. Letos v říjnu jej Seznam zvětšil o 175 milionů a teď přidal dalších 375 milionů. Celkově tak indexuje 1,2 miliardy stránek, o 70 % víc než v uplynulých čtyřech letech. Seznam rozšířil hlavně index českých stránek (z 360 na 700 milionů). Polepšila si také angličtina (z 230 na 300 milionů).

 

PS: Růst databází uložených stránek a indexu pomůže rychleji prohledávat web, ale nesouvisí s relevancí výsledků.

Zdroj: Seznam

Byl pro vás článek přínosný?