Hlavní navigace

Je tedy Seznam česká, nebo kyperská společnost?

27. 5. 2019

Sdílet


V předvolební debatě na České televizi (na iVysílání v čase od 1:04:45) se řešilo téma daňových rájů a digitální daně, které by v EU mělo zavést povinnost, aby internetové společnosti odváděly daně ze zisku tam, kde vydělávají. To by zasáhlo zejména Google a Facebook, které jsou sice úspěšné v celé unii, ale většinu daní v Irsku, kde sídlí jejich centrální pobočka.

V diskuzi Piráta Ivana Bartoše, premiéra Andreje Babiše a moderátorky Světlany Witowské ale došla řeč i na český Seznam. Witowská se Bartoše zeptala, kde sídlí Seznam. Babiš skočil do řeči s tím, že Seznam je kyperská firma a odvádí dividenda ve výši 500 milionů korun do daňového ráje tohoto ostrovního státu. Kde je pravda?

TIP: Interaktivní mapky ukážou, jak se volilo u vás doma i v celé Evropě

Seznam.cz, a.s. je dle obchodního rejstříku opravdu česká společnost se sídlem na pražském Smíchově. Má povinnost zde platit daně a jiné odvody a také tak činí. Seznam v reakci na debatu uvedl, že mezi roky 2010 do 2018 poslal do státní pokladny 4,9 miliardy korun.

https://twitter.com/seznam_cz/status/1131912867383566337

V obchodním rejstříku jsou též detailní finanční výsledky. Ty poslední za rok 2017 ukazují, že Seznam utržil 4,1 miliardy korun a zisk po zdanění činil 1,3 miliardy. Na dani z příjmů přitom firma vykázala 289 milionů. Česká pobočka Googlu za stejné období zdanila necelých 8 milionů.

Kyperský ráj

Na co Babiš naráží, je fakt, že Ivo Lukačovič vlastní Seznam skrz kyperskou společnost Helifreak Limited. A Seznam loni vyplatil Helifreaku dividendu 567 milionů korun (ale v roce 2016 žádnou). Přibližně polovina již zdaněného zisku Seznamu tak skončila na Kypru.

Kypr je pro mateřské firmy výhodným místem, protože se tam za určitých podmínek nebude platit daň z vyplacené dividendy. V Česku by Lukačovičovi stát sebral dalších 15 %. Tahle „daňová optimalizace“ je nicméně naprosto legální. Na Kypru sídlí také majitel Alzy L.S. Investments Limited, v minulosti tam měla sídlo i finanční skupina KKCG, která vlastní Sazku.

Byl pro vás článek přínosný?