Hlavní navigace

Seznam Email bude bezpečnější. Konečně přijde dvoufázové ověření

21. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na facebookové stránce služby Mapy.cz se objevila velmi důležitá informace. Seznam po letech nečinnosti konečně zvýší zabezpečení účtů. V „dohledné době“ by měl nasadit dvoufázové ověření, tedy další stupeň ochrany postavený za heslem.

Již to znáte z bankovních účtů nebo velkých zahraničních služeb. U Googlu, Microsoftu, Applu, Facebooku, Paypalu, Steamu apod. si můžete nastavit, že k přihlášení vám nebude stačit je jméno a heslo, ale i další prvek. Hardwarový klíč nebo častěji kód vygenerovaný v aplikaci na mobilu či doručený pomocí SMS. Pokud někdo získá vaše heslo, bez onoho druhého stupně mu bude k ničemu.

TIP: Velký seznam všech služeb s podporou tzv. 2FA najdete na twofactorauth.org.

Zatím není jasné, jaký typ 2FA bude Seznam podporovat. Aktuálně umožňuje „zabezpečit“ účet telefonním číslem, pomocí něhož ale lze pouze zpřístupnit účet se zapomenutým heslem.

Ověření účtu na Seznamu pomocí telefonního čísla Ověření účtu na Seznamu pomocí telefonního čísla

Na Seznamu je podle posledních známých informací zaregistrováno 21 milionů účtů, z toho 8 milionů je aktivních alespoň jednou za měsíc. Stejný účet se používá k e-mailu i dalším službám jako Mapy.cz, Firmy.cz, TV Program, Lidé.cz apod.

Byl pro vás článek přínosný?