Hlavní navigace

Seznam má offline Mapy.cz pro Windows Phone. Bez připojení ale nic nenajdete

26. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na podzim Seznam vylepšil svoje Mapy.cz pro iOS. Obohatil je o velice žádanou možnost stáhnout mapové podklady do zařízení, takže vám budou k užitku v okamžicích, kdy po ruce nebude žádné nebo nespolehlivé připojení. Netrvalo zase tak dlouho a po dvou hlavních mobilních platformách se dostalo také na Windows Phone. Ten má od nedávna dokonce i Instagram nebo komunitní navigaci Waze.

Seznamácká mobilní aplikace nedávno získala ocenění Křišťálová lupa v kategorii Mobilní služba. Na mapové podklady České republiky se opravdu můžete spolehnout, patří k nejlepším. Google naproti tomu mapy pro Windows Phone nevydá zřejmě ani za milion let. I proto hrají Mapy.cz důležitou roli. Při stahování se přenese zhruba 328 MB dat. Bohužel bez připojení nefunguje navigace a vyhledávání, což považuji za hloupé omezení.

 

Podobně je internet vyžadován pro stažení informací o bodech zájmu. Jinak se turisté se nikde neztratí a mohou snadno zjistit, jaké kde zaplatí vstupné. Telefon instituce vytočíte, pokud chcete, eventuálně pošlete e‑mail s dotazem. Seznam přihodil také nový design. Poslední verze aplikace ještě nebyla optimalizovaná pro Windows Phone 8, který je na trhu mimochodem již přes rok. Očekávaná aktualizace proto vylepšila zobrazení na telefonech s vyšším rozlišením.

Pokud máte např. HTC 8X, což je telefon s jiným poměrem stran, než měli všechny „sedmičkové“ telefony, pak se vám v horní části nebude zobrazovat černý pruh. Obleček designéři pojali minimalisticky. Jen pár základních ovládacích prvků přidali do spodní části obrazovky. Mapy.cz vypadají opravdu hezky a do Metra zapadají.

Kam se poděla povedená dlaždicová obrazovka s kategoriemi, kde vám vypsala nejbližší bankomaty, nemocnice nebo restaurace? Ta je pryč, ale tyto kategorie se stále nachází v poli pro hledání. Mám ještě jeden poznatek. Při hledání trasy nemůžete určit, kudy povede. A bez připojení se navigovat stejně nelze. Offline verze Mapy.cz bez připojení skoro nefunguje. Není to ironie?

Mimochodem, mapové podklady pro navigaci Here Drive, resp. aplikaci Here Maps, jsou méně objemné a vyhledávat vám dovolí i bez internetu. Nic moc, Sezname.

Zdroj: Seznam blog

Byl pro vás článek přínosný?