Hlavní navigace

Seznam nezklamal. Hudební televize Mixér.cz je lepší, než jsme doufali

26. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vydání Mixéru se sice trochu opozdilo, ale nakonec to Seznam stihl ještě tento týden (www.mixer.cz). Nové vedení si dalo za úkol zatřást s tradičními televizními kanály a hudební televize je prvním pokusem. Prima s Novou zatím mohou zůstat v klidu, ale Óčko, MTV, VH1 a další vysílání dostávají silnou konkurenci.

Tou už byl Seznam i nyní. Loni odkoupený portál Stream.cz se pyšnil tisíci hudebními klipy a vlastní „microsite“ na adrese music.stream.cz. Jenže pořád se jednalo o místo, kde jen tak mimochodem najdete i hudební klipy, které si můžete náhodně spouštět.

Televizi či rádio dělá dramaturgie, obsah musí dopředu někdo připravit a naservírovat pro cílovou skupinu. U tradičních hudebních televizí pouze konzumujete, Stream nebo YouTube je plně ve vašich rukou. Mixér.cz je kdesi na půli cesty. Seznam připravil osm náladových kanálů (nikoliv žánrových), které mají v zásobníku předpřipravené videoklipy. Můžete mezi nimi přeskakovat, přehrávač zastavit, vrátit v čase a dopředu vidíte další skladby. Při znovunačtení stránky se pořadí klipů opět změní, takže Seznam se drží jen nálady hudby, nikoliv přesného pořadí skladeb.

Náladové kanály

  1. České hity, které možná neznáte
  2. Žádné ohrané hitovky
  3. Hudba na párty
  4. Na pohodu a relax
  5. Pořádná dávka energie
  6. České hity, které možná neznáte
  7. Vzpomínky na osmdesátý léta
  8. Vypalovačky z kazeťáku

Kromě toho, že můžete vybrat z oněch osmi tematických kanálů, oblíbené klipy lze ohvězdičkovat a zařadit do vlastního playlistu (musíte být přihlášení). Ten je jen jeden, takže v něm časem vznikne asi dost velký nepořádek.

 

Tímto bychom mohli celé povídání o Mixéru ukončit, protože nic více vlastně neumí. Nemá vyhledávač, adresář a informace o interpretech, chybí sdílení odkazů na sociální sítě a scrobbler pro Last.fm také nečekejte. Jedinou pokročilejší funkcí je možnost si po klepnutí na název interpreta zobrazit pár dalších jeho písniček.

Je to málo? Ano.

Vadí to? Jak komu. Pokud chtěl Seznam vytvořit jednoduché prostředí pro poslech hudby, kde pouze vyberete náladu a budete poslouchat, maximálně přeskočíte nevhodnou písničku, povedlo se mu to na výbornou. Celá stránka i přehrávač vypadají opravdu pěkně, jednoduše a přehledně. Nic nechybí ani není navíc. (Do doby, než se tam objeví reklamy.) 

Jednoduchý layout stránky se zřejmě stává u Seznamu standardem. Kdo zná redesignovaný bulvárek Super.cz nebo magazín Sport.cz, ucití z Mixéru stejnou „duši“. Jednoduchosti bylo podřízeno vše, proto chybí i jakékoliv možnosti nastavení.

Posouzení Mixéru bude dále čistě subjektivní. Uživatelé se jistě rozdělí na dva póly. Jeden bude kritizovat, co všechno Mixéru chybí a že existují vybavenější alternativy. Druzí si budou pochvalovat, že Seznam uhodil hřebíček na hlavičku. Patřím k té druhé skupině. A věřím, že nejsem sám, v okolí znám spousty lidí, kteří hudbu na počítači neposlouchají jinak než na YouTube, těm by mohl Mixér přesně sedět.

Když Seznam před více než půl rokem uváděl hudební službu MusicJet, sklidil ode mě hodně posměšků (a stále si za nimi stojím). Teoreticky jednoduchý systém dokázali tvůrci MusicJetu překombinovat, důležité funkce nedotáhli do konce, přehrávač byl těžkopádný. S Mixérem si poradí i babička, přestože není cílovou skupinou. Tou jsou mladí lidé, které neurazí středoproudové zaměření klipů, chtějí také českou hudbu, české prostředí přehrávače a nechtějí nic než poslouchat. Zřejmě odpovídám profilu, protože princip Mixéru chápu a vyhovuje mi.

Paradovně mi nejvíce vadí to, že Mixér servíruje i video, nikoliv pouze hudbu. Poslouchat hudbu dovedu několik hodin, ale sledovat přitom i klipy? Hudba běží na pozadí a u toho můžu pracovat, jezdit na rotopedu nebo se drbat na zadku.

Princip správný, ale s chybami

Jakkoliv ale chápu, pro koho je služba určena, objektivně má několik nedostatků.

Chybějící sdílení. Seznam se zoufale bojí nasadit tlačítka zahraničních sociálních sítí, jenže pokud se vám nějaká skladba zalíbí a chcete to sdělit světu, musíte zkopírovat adresu v prohlížeči, otevřít nějaký ten facebook a adresu zase vložit. To je asi o tři kroky více, než je nutné.

Přehrávač jen ve Flashi. HTML5 by Mixéru slušelo, navrch by fungoval i na mobilech a tabletech. Ale chystají se i speciální aplikace pro různé platformy. Oživeno: Díky rekace Václava Pavlína jsem se přesvědčil, že přehrávač je i ve verzi HTML5. Vyzkoušel jsem Mixér.cz na Windows Phonu 7.5, Androidu 4.0 i iOS 5.1 a videoklipy opravdu běžely. Se Symbianem (Nokia) Belle ani Badou 1.2 jsme úspěšný nebyl, což je ale vina jejich výchozích prohlížečů, nikoliv Seznamu.

Slabá kvalita obrazu. Zvuk neurazí, pokud jste zvyklí na YouTube. Jenže obraz má pouze mizerné rozlišení, agresivní kompresi, takže při zvětšení na celou obrazovku vypadá opravdu ošklivě. (Internetová verze Óčka také není žádný zázrak.) Seznam chce Mixér dostat i do chytrých televizorů, jenže 120cm LCD v obýváku bude z takového obrazu plakat tekoucí krystaly.

Zatím málo obsahu. Seznam se chlubí 42 000 klipy od 11 200 interpretů, ale v Mixéru ještě nebyly všechny zařazeny. Hudbu mají dodávat vydavatelství EMI, Sony Music, Universal Music, Supraphon a další menší labely i samotní hudebníci. Z velkých vydavatelů překvapivě chybí Warner Music.

Zapomínání. Mixér si pravděpodobně nepamatuje, co jste si už přehráli, neboť některé skladby nabízí neustále.

Přerušení přehrávání. Pokud zrovna hraje nějaká písnička a vy se přepnete do jiného rádia, přehrávání se ukončí. Když se zaposloucháte do pěkné písničky, ale zároveň se chcete podívat, co hraje jinde, budete zuřit. Také jsem zuřil.

Zajímavosti, střípky a drby

Dřívější propagaci MusicJetu jsem nezmiňoval náhodou. Seznam má v budoucnu spolupráci ukončit a bude propagovat pouze vlastní Mixér. Upoutávky se objeví na nejdůležitějším místě českého internetu – hlavní stránce Seznam.cz. Tam nahradí kurzovní lístek, který z titulky úplně zmizí.

Na webu Mixéru zatím chybí reklama. V budoucnu nelze vyloučit bannery, ale především po každé 10. skladbě přijde nepřeskočitelný reklamní klip.

Kromě osmi připravených nálad jsme změnou URL v prohlížeči možná objevili i budoucí kanály, viz seznam. Vedle osmičky hlavních témat bude jednu televizi připravovat vybraný host. V době psaní to byla česká kapela Mandrage.

  1. České hity, které možná neznáte
  2. Žádné ohrané hitovky
  3. Hudba na párty
  4. Na pohodu a relax
  5. Pořádná dávka energie
  6. České hity, které možná neznáte
  7. Vzpomínky na osmdesátý léta
  8. Vypalovačky z kazeťáku
  9. Mandrage a jejich nejoblíbenější klipy
  10. Klipy vybírá... Blanka ;)
  11. Hitovky z posledních let
  12. Urban Music
  13. "Poklady" naší hudební scény, na které jste možná už zapomněli
  14. Největší československé hity posledních dvaceti let
  15. Český miš maš

Zatím není jisté, zdali přežije i služba Stream Music. V ní najdete všechny klipy ve funkčně bohatším kabátku. Nechybí vyhledávání, sdílení, komentování a další informace o hudbě. Pokud si někdo navykl na tamější komfort, bude muset místo Mixéru přesedlat jinam. Třeba na YouTube.

Rovněž stále nevíme, kdy se objeví aplikace pro Android, iOS případně i další platformy. V době psaní ještě v obchodech nebyly a Seznam ještě spuštění Mixéru oficiálně neoznámil.

Co na Mixér.cz říkáte vy? Povídejte, přehánějte, kritizujte. Jen díky zpětné vazbě můžete Seznam přesvědčit ke změně.

Byl pro vás článek přínosný?