Hlavní navigace

Seznam ruší OpenID. Lidé se už naučili používat jiné způsoby přihlašování

21. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

OpenID je otevřený standard pro přihlašování k různým online službám. Uživatel díky tomu může používat jeden účet (jméno i heslo) pro přístup k více stránkám nebo aplikacím. Stačí, aby vývojáři takový způsob přihlašování podporovali.

Seznam ruší OpenID

Na jedné straně existují poskytovatelé účtů, tím nejvýznamnějším u nás je Seznam. Na té druhé pak klienti, tím je například i náš web Cnews.cz, který přihlašování pomocí OpenID rovněž podporuje. Standard OpenID vznikl v roce 2005 právě z toho důvodu, aby uživatelům zjednodušil proces registrace/přihlášení, a zároveň, aby tvůrci webů nemuseli vytvářet vlastní řešení uživatelských účtů.

 

Jenže než se OpenID podařilo pořádně rozšířit, přišly sociální sítě. Facebook, Twitter nebo Google mají vlastní univerzální účty a přihlašovací dialogy, které vývojáři třetích stran implementují jako na běžícím pásu. To si uvědomil i Seznam, který kvůli nezájmu o službu poskytování OpenID ukončí.

K 1. září ukončuje podporu, k 1. říjnu pak OpenID definitivně uzavře. OpenID od Seznamu mohl využívat každý, kdo u něj měl e-mailovou schránku. Jako jméno sloužila e-mailová adres s „id“ místo zavináče. Tj. místo pes.filipes@seznam.cz uživatel použil pes.filipes.id.seznam.cz. Tu funkci česká internetová jednička nabízela pět let.

Zdroj: Seznam

Byl pro vás článek přínosný?