Seznámení s routerem ASUS RT-AC86U

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Seznámení s routerem ASUS RT-AC86U

Příspěvekod ITCrowd » 13 pro 2017 19:23

Celo.jpg
Uvedený router bych zařadil mezi vyšší třídu, byl jsem zvědav, co dokáže a rád bych se o své zkušenosti s vámi podělil.
Asus mírně pozměnil design a router tak vypadá mírně agresivněji, než jeho "obyčejní" kolegové. Disponuje trojicí odnímatelných antén. Zadní stěna je obsazena čtyřmi porty LAN, jedním WAN a dvěma USB porty, z nichž jeden je USB 3.0. Dále je zde vypínač, zdířka pro připojení napájení a tlačítko, kterým lze vypnout/zapnout signalizační LED a konečně i reset pro tovární nastavení. Tlačítka pro WPS a pro vypnutí WiFi jsou na boku routeru. K indikaci jsou použity bílé LED - nepřipojený WAN port je signalizován červeně. LED nesvítí nijak rušivě.
popiszada.png
Přípojné porty a ovládací prvky.

Vlastní nastavení routeru je opět "asusovsky" jednoduché - vše se odehraje ve třech krocích. Zde bych pochválil Asus za bezpečnostní politiku - první důraz klade na změnu přihlašovacích údajů k routeru, přičemž ponechání výchozího jména "admin" je hodnoceno jako nebezpečné. Dále je uživatel hned v úvodu vyzván k zadání hesla pro zabezpečení WiFi sítě, přičemž je mu signalizována síla hesla. A konečně router po nastavení automaticky aktualizuje svůj firmware. Ruku na srdce - kdo z nás pravidelně kontroluje firmware routeru a jeho aktualizace? Za tohle má Asus ode mě plus.
A pro ty, kdo chtějí mít router neustále pod dohledem a trvají na jeho monitoringu a ovládání z mobilu, postačí, když si stáhnou potřebnou aplikaci. Informace ke stažení obdrží mobilní telefon pomocí QR kódu:
App.png
Aplikace pro mobil
App.png (57.34 KiB) Zobrazeno 7428 x

V rozšířeném nastavení nabízí router celou řadu funkcí - může fungovat jako sdílené úložiště (AiCloud), jako síťový disk, jako FTP server, DLNA server, nebo pro stahování souborů. Tyto funkce předpokládají připojení např. flash disku, čímž získáte prakticky plnohodnotné síťové úložiště.
USB porty můžete využít hned několika způsoby - kromě výše uvedených možností pro připojení tiskárny, čímž obyčejnou tiskárnu proměníte v síťovou, pro připojení "donglu" s datovou sim mobilního operátora. Takto připojený dongle lze využít jako náhradní datové připojení v případě výpadku připojení na WAN portu.

A teď k funkcím, které obvyklé nejsou:
Bezpečnost: Zde Asus musím pochválit. Nastavení bezpečnosti se skrývá pod záložkou AiProtection a Asusu používá produktů TrendMicro. Všechna nastavení jsou srozumitelně vysvětlena.
Ochrana.png
AiProtection - zabezpečení vlastní sítě
Pro uživatele, kteří si nejsou úplně jisti slouží jednoduchá kontrola.
OchranaKontrola.png
Kontrola zabezpečení
Navíc umí filtrovat web podle obsahu - samozřejmě, že lze nastavit omezení na stránky ve firewallu, ale tohle je pro uživatele jednodušší řešení.
FiltraceWebu.png
Filtrování webových stránek

QoS zde umožňuje daleko větší nastavení, než název napovídá, a to od standardního QoS až po šířku pásma. Pro neznalé Asus opět doplnil zjednodušeným nastavením, kdy si uživatel jednoduše vybere, na čem mu nejvíc záleží.
QoS.png
Nastavení QoS
A není problém ani pokud byste chtěli sledovat provoz sítě v reálném čase.
MonitorProvozu.png
Monitor provozu sítě

Připraveno pro hráče - pro mě novinka. Proto si ve zkratce něco o volbách řekneme.
- WTFast - využívá soukromé sítě GPN, která by měla zkracovat čas putování herních paketů tím, že využije nejlepší cesty. Laicky řečeno - prostě použije "zkratku".
- LAN Boost - optimalizuje doručování paketů ve vaší síti
- AiProtection - Asus si je tak jist svým zabezpečením, že doporučuje při hraní vypínat antivir na počítači a tím ušetřit systémové zdroje pro hraní.
ProHrace.png
Volby pro hráče

Smart connect WiFi - je to funkce, která na obou pásmech WiFi zobrazuje jediný (společný) název SSID. Sám router poté rozhodne, jaké pásmo pro spojení se zařízením využije. Nastavení je vychytávka pro hračičky, kteří chtějí mít nad svou wifi detailní kontrolu.
ChytrePripojení.png
Detailní nastavení WiFi

Router jsem podrobil i základním testům. Na WAN stolní PC SSD disk, na LAN notebook SSD disk, oba 1Gbit ethernet. Jako Flashdisk použit Corsair 64GB, USB 3.0. Vzdálenosti A-1m od routeru, B-6m od routeru jedna železobetonová zeď, C-10m od routeru 3 železobetonové zdi. Testováno v reálných podmínkách v panelákovém bytě. V okolí 23 WiFi sítí, z toho jedna na 5GHz. V notebooku síťová karta 802.11n. WiFi testována i na kartě https://www.asus.com/cz/Networking/PCEAC68/ . Rychlost měřena kopírováním velkého souboru a odečtena z totalcommanderu. Jde tedy o skutečnou reálnou rychlost (Mbps).
rychlosti.png
Naměřené rychlosti
rychlosti.png (9.65 KiB) Zobrazeno 7420 x
Zajímavé je, že v pásmu 2,4 GHz je rychlost nižší, když je router blíže síťové kartě, zřejmě se na delší vzdálenost uplatní technologie beamformingu. Dále jsem při testování zjistil, že pokud je aktivována veškerá ochrana (AiProtection), pak je rychlost přenosu souboru z flashdisku asi poloviční. Na síťový provoz WAN/LAN nastavení ochrany nemá žádný vliv.
Uvedený router disponuje řadou nových funkcí, disponuje spoustou vychytávek, lze se na něj připojit přímo pomocí SSH. Navíc chválím bezpečnost, která se u domácích síťových zařízení příliš neřeší. Pochvalu dávám za možnost vypnutí indikačních LED tlačítkem na routeru a rozvněž tak možnost vypnutí WiFi. Zaměření bych viděl, a to i vzhledem k ceně, spíše pro hráče, kterým má opravdu co nabídnout.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Seznámení s routerem ASUS RT-AC86U

Příspěvekod Ltb » 14 pro 2017 12:36

Publikovano
Velke diky za dalsi poctive zpracovanou recenzi :bigups: :bigups:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Seznámení s routerem ASUS RT-AX59U Příloha(y)
    od ITCrowd » 27 bře 2023 15:55 » v Sítě - hardware
    2
    7967
    od Cecilec Zobrazit poslední příspěvek
    28 dub 2023 19:58
  • Plex se za routerem Asus seká, před routerem nikoli
    od Fanda_ » 25 led 2024 20:47 » v Administrace sítě
    4
    1206
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    29 led 2024 16:39
  • Rychlost portu za routerem RT-AX58U Příloha(y)
    od Miikeshek » 04 úno 2024 11:29 » v Administrace sítě
    15
    2335
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    09 úno 2024 08:40
  • PC Asus s P5E nestartuje
    od Jocerin » 30 led 2024 16:47 » v Problémy s hardwarem
    3
    630
    od Jocerin Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2024 11:54
  • Asus TUF-AX6000
    od flidrmi » 24 srp 2023 12:16 » v Sítě - hardware
    1
    1846
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2023 16:54

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti