Hlavní navigace

Už přicházejí. Sharp Aquos R2 Compact je první mobil se dvěma výřezy

16. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technicky vzato, prvním představeným mobilem se dvěma výřezy byl stylový ZTE Iceberg. Číňané ale novinku neprodávají a je otázkou, jestli někdy začnou. Prvenství jim chtějí vzít Japonci. Sharp uvedl Aquos R2 Compact, který se začne od příštího roku prodávat na tamní trhu. Zatímco u ZTE můžeme mluvit o designové exhibici, novinka od Sharpu vypadá… no, všelijak. Výrobce před čtyřmi lety začal udávat směr bezrámečkovým mobilům, Aquos R2 Compact se původní vizi vzepřel. Boční, horní i spodní rámečky mají jinou velikost a na fotce to vypadá rušivě.

Odlišná velikost výřezů také nechtěně poutá moc pozornosti. Do toho horního Sharp umístil foťák, do spodního čtečku otisků. První Aquos R Compact měl čtečku v široké spodní bradě, teď ji výrobce z poloviny nechal obtéct displejem. V jeho nabídce přitom najdeme mobily s čtečkou na zádech. Jiní výrobci ji integrují do bočního tlačítko nebo rovnou do displeje.

Odhlédneme-li od vzhledu, Sharp by mohl zaujmout všechny staromilce. Pořád jde o poměrně malý smartphone s výbornými parametry. Rozměry jsou 131 × 64 × 9,3 mm a hmotnost 135 gramů. Rozměry jsou srovnatelné s Compacty od Sony (tedy těmi před XZ2). A oproti iPhonu SE má na délku i šířku o půl centimetru navíc.

Ze všech telefonů přitom nabídne největší displej. IPS panel má úhlopříčku 5,2 palce a rozlišení 1080 × 2280 px. Má rozšířenou barevnou hloubku (DCI-P3), podporuje HDR10 a nabízí 120Hz obnovovací frekvenci pro plynulejší rolování textu nebo přehrávání videí.

TIP: Google výrobcům mobilů: „Nepoužívejte více než dva výřezy v displeji“

Uvnitř najdeme Snapdragon 845 se 4 GB RAM, 64 GB flash paměti a čtečkou karet. Disponuje 22Mpx foťák s optickou stabilizací, bezchybnou síťovou podporou a voděodolným tělem. Potěší také nový Android 9 Pie. Zklamáním může být jen 2500mAh akumulátor.

V lednu jej začne prodávat operátor Softbank. Cenu zatím neznáme, ale vzhledem k tomu, že mimo Japonsko se telefon nejspíš nepovídá, je to stejně jedno.

Byl pro vás článek přínosný?