Hlavní navigace

Shuttle XPC SH370R8: minipočítač jako barebone (recenze)

4. 9. 2019

Sdílet

Takto připravený počítač koupíte za necelých deset tisíc a musíte si k němu dokoupit minimálně procesor, operační paměť a SSD. Volitelně i grafickou kartu, neboť někomu může stačit integrovaná.

Protože o velikost jde u miniPC především, skříň samotná má rozměry zhruba 33 × 21 × 19 cm. Dovnitř ale nebude pasovat standardní miniITX deska (i když ta má rozměry 17 × 17 cm). Základní desky si Shuttle vyrábí sám a je to jejich vlastní form-factor. Kromě snadnějšího budoucího upgrade o nic nepřijdete.

Na zadní straně nabízí deska vcelku moderní sestavu portů. Čtveřice červených USB jsou standardu 3.1 (gen2), modré USB 3.1 (gen1) a černé USB 2.0 (ty se vždy hodí minimálně na klávesnici a myš). Další dva modré jsou vepředu a dva „černé“ lze ještě vyvést ze základní desky (pokud tedy budete mít kam).

Shuttle XPC SH370R8 4 Shuttle XPC SH370R8, zadní porty

Dvojice gigabitových portů LAN se hodí třeba pro agregaci v domácí sítí, kde skutečně můžete získat vyšší rychlost například pro přenos dat z NASu. Integrovaný grafický čip (pokud jej osazený procesor bude mít) může využít dvojici DisplayPortů 1.2 a jeden HDMI. Pro multimonitorové nadšence výborná sestava.

Instalace

Shuttle XPC SH370R8 mainboard Shuttle XPC SH370R8 mainboard

Instalace počítače je proti stavbě od nuly značně jednodušší, základní desku, zdroj a kabeláž už totiž máte hotovou. Také chladič procesoru je už připravený, v tomto případě nebudou žebra s ventilátorem přímo na socketu, ale přes heatpipe až vzadu na skříni. Konkrétně jde o Shuttle I.C.E. SilentX s 82mm ventilátorem.

Shuttle na svém webu uvádí seznam kompatibilních procesorů, pamětí i grafických karet. U procesoru jste omezeni TDP na 95 W, přičemž jako nejvýkonnější můžete osadit Intel Core i9-9900K. U pamětí je to jednodušší, pravděpodobně budou kompatibilní všechny DDR4 moduly jako u běžného počítače, ale výrobce se samozřejmě jistí a uvádí seznam vyzkoušených modulů. U grafických karet Shuttle doporučuje několik modelů Radeonu i Geforce včetně velmi výkonného RTX 2080.

Pozor na kombinace nového procesoru se starou grafikou, v mém případě jsem narazil s tím, že jsem použil postarší Radeon HD5770. Kompatibilita má mnoho mezer a je jedno, že standard PCIe je pořád tentýž. Což samozřejmě není chyba Shuttlu.

Shuttle XPC SH370R8 32 Shuttle XPC SH370R8

Počítač jsem osadil procesorem Intel Core i5-9400F bez integrovaného grafického čipu. Vzhledem ke špatným dodávkám procesorů Intel si nejde moc vybírat, tři grafické výstupy na zadní straně tak zůstanou nevyužity. Boxovaný chladič od Intelu je pro tento počítač zbytečný. Zřejmě by jej šlo vymontovat a použít i vlastní, ale zase by pak nešel osadit diskový koš. V příslušenství dostanete i teplovodivou pastu – já si toho nevšiml a použil jsem zbytečně Arctic MX-4.

Shuttle XPC SH370R8 22 Shuttle XPC SH370R8

Pro paměťové moduly máte připravené čtyři sloty DDR4, SSD padne do slotu M.2 (NVMe) a vedle je ještě volný slot pro modul Wi-Fi. Ten lze přiobjednat jako příslušenství. Přestože počítač by měl zvládnout GeForce RTX 2080, na zkoušku jsem osadil jednoslotovou kartu GeForce GTX 1050 Ti, jejíž výhoda je ta, že vám v počítači zůstane přístupný slot PCIe ×4. A to se zrovna u téhle malé skříně může hodit.

Shuttle XPC SH370R8 37 Shuttle XPC SH370R8

V tomto okamžiku je v podstatě hotovo. Vedle SSD můžete osadit další pevné disky. Do vyjímatelného koše se vejdou čtyři 3,5" disky, pokud použijete redukci, tak i menší 2,5". Koš na disky v podstatě vyplňuje vnitřní prostor, ostatní komponenty se drží u stran. I při jednom malém disku tak musíte použít koš, pokud tedy disk nezavěsíte punkově jen na volno.

Shuttle XPC SH370R8 34 Shuttle XPC SH370R8, koš na disky a redukce na 2,5"

Zdroj nestandardního podlouhlého tvaru si Shuttle také vyrábí sám. Má označení 80Plus Silver a výkon 500 W, což by na uvedené komponenty mělo s přehledem stačit.

Shuttle XPC SH370R8 14 Shuttle XPC SH370R8, zdroj

Ještě je potřeba nainstalovat operační systém, v mém případě Windows 10. Skříň nepodporuje interní optickou mechaniku, takže moderně z flashdisku, který si můžete vytvořit na jiném počítači s tímto systémem. Samozřejmě musíte mít licenci, v případě plné licence (ne OEM) lze použít i tu za předpokladu, že ji z původního počítače poté smažete. BIOS je zde klasický, na moderní UEFI si v Shuttle nehrají.

Chlazení a zahřívání

O chlazení se starají dva ventilátory, jeden je na čele skříně pro nasávání vzduchu, zadní je pak společný pro vyfukování i pro procesor. Svůj větrák má i zdroj. Spotřeba v klidu dosahuje na 40 W a ve vysoké zátěži na 105 W.

Při zatěžkávací zkoušce se teploty dostaly někam k 88 °C a ventilátory to celkem dobře zvládají. Nejsou nejtišší, vedle mého Fratcal Designu byl Shuttle slyšet, ale nijak hrozně. Horší je jen zvuk vycházející ze zdroje, kteý není produkovaný jeho miniaturním větrákem, ale samotnými součástkami. Zátěž na něj nemá příliš vliv.

Shuttle XPC SH370R8 27 Shuttle XPC SH370R8, Wi-Fi

Před zakrytováním jsem vyzkoušel osadit modul Wi-Fi. Karta do slotu, kterou dodává přímo výrobce, podporuje standard 802.11ac. Složitější může být instalace antén, neboť jde o dvě tenká lanka, která musíte vést vnitřkem skříně kolem komponent, přičemž kontakty při manipulaci občas z karty vypadnou. Pro externí antény musíte ve skříni vyloupnout záslepky.

Hodnocení

Skříně je vcelku bytelná, byť plechy jsou spíše tenčí a odhlučnění zde žádné nenajdete. Ale provedení je kvalitní. Naměřený výkon počítače by odpovídal použitým komponentám, které si dodáte sami, nelze ho proto nějak srovnávat.

Základní desku si Shuttle vyrábí sám. Z hlediska konektivity jí nelze nic vytknout, také chladič na mosfetech je určitě plusem (byť ty polotevřené cívky to zase trochu kazí). Pro napájení jí stačí 20 pinový ATX konektor, procesor má na desce 4pin. Pokud nebudete taktovat, bude to stačit.

Na tak malou skříň by se určitě hodil zdroj s modulární kabeláží. Jen kabel s 20pinem je přiměřeně krátký, v prostoru tak zůstává svazek se čtyřmi konektory SATA a dva Molexy. Shuttle možná počítá s tím, že si z počítače uděláte NAS, ale pro běžné užití tam kabely překáží.

Celkově jde o povedený barebone za trochu vyšší cenu (ale zase v kompaktních rozměrech). Komponenty si v něm upravíte podle sebe, pouze deska a zdroj zůstávají. Ale i ty by šly v budoucnu vyměnit, jen už ne za standardní produkty, které koupíte všude. Je otázkou, jestli Shuttle bude nabízet i samostatnou desku, když teď ji samostatně neprodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.