Hlavní navigace

Signál v metru zatím nebude. Operátoři stále nenašli společnou řeč s DPP

22. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Petr Havlíček / DPP

Již loni chtěli operátoři pokrýt další část tunelů pražského metra. Úsek trasy C mezi Muzeem a Roztyly měl vyjít na 100 milionů korun. Zatím ale stále není v provozu a nejspíš nebude ani do konce letošního roku. Mohou za to především podmínky stanovené dopravním podnikem.

Ředitel DPP Martin Gillar pro Aktuálně.cz potvrdil, že diskuze se zasekla na sdílení informací o pohybu SIM karet (tedy cestujících). Operátoři jsou ochotni podniku předat údaje jednou za rok, DPP však chce data k dispozici v reálném čase.

Operátoři teď chtějí pokrýt úsek metra mezi Muzeem a Roztyly (zdroj: APMS) Operátoři teď chtějí pokrýt úsek metra mezi Muzeem a Roztyly (zdroj: APMS)

I z bezpečnostního hlediska je dobré mít přehled, kde je právě kolik cestujících. Navíc je to obrovská příležitost znát jejich pohyb a podle nich rozhodnout, zda nasadíme třeba jen dva vagony,“ říká Gillar. Pro podnik jsou tato data cennější než nájemné ve výši milionu korun ročně, které jim nabízí operátoři.

Metr vyzařovacího kabelu stojí 1550 Kč, pokrýt tunely mezi čtyřmi stanicemi trasy A vyšlo na 18 milionů korun. Dalších 12 milionů stálo pokrytí stanic. Instalace síťových komponent v centru DPP Na Bojišti vyšla na 5 milionů. Náklady na kompletní pokrytí všech stanic a tunelů metra se vyšplhají k půl miliardě korun.

Šéf T-Mobilu Milan Vašina, který jedná za všechny tři operátory, se s Gillarem setká na konci května. Najdou konečně společnou řeč?

 

Byl pro vás článek přínosný?