Hlavní navigace

Šikana na YouTube, boj o autorská práva a volně přístupný obsah

27. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vymahatelé autorských práv na YouTube nejsou pouze neodbytní, ale také si nárokují obsah, jenž jim nepatří. Google pro vyhledávání autorsky chráněného obsahu používá systém ContentID. Ten vám pak v nahrávání může zabránit, nebo umožní držitelům práv, aby obsah monetizovali.

Neomylný není ale žádný takový mechanismus, viz protipirátská ochrana u her, která leckdy více obtěžuje platícího uživatele než piráta. Problémy s YouTube měl v poslední době Michael Tiemann, viceprezident pro záležitosti kolem otevřeného kódu z Red Hatu. Sestříhal video a použil k němu hudbu z webu ccMixter, kde najdete pouze muziku pod volnou licencí Creative Commons.

Zkouška trpělivosti

Jakmile se video dostalo na YouTube, Tiemannovi přišlo upozornění od údajného držitele práv s uživatelským jménem RouteNote. Po odeslání námitky si účet přestal práva nárokovat. Další verze videa byly kratší. Opět dorazilo upozornění, že si někteří uživatelé včetně RouteNote nárokují práva na hudební stopu.

RouteNote je ve skutečnosti firma zabývající se digitální distribucí, přičemž na YouTube je spojena s 53 kanály a celkovým počtem shlédnutí přes 21 milionů. Sama sebe ohodnotila jako vedoucího digitálního distributora ve Velké Británii. Jenže nebyla jediná, kdo se neoprávněně hodlala přiživit na nahraném videu od Tiemanna.

Neoprávněná šikana

Korunu všemu nasadila firma AdRev, která na rozdíl od RouteNote od nárokování práv neupustila. Tiemann jí poskytl odkaz na zdrojový materiál, společnost si nicméně nadále trvá na svém. Jak si všiml redaktor TorrentFreak, na twitterovském účtu společnosti najdete plno stížností na to, že se AdRev neoprávněně hlásí o autorství u videí uživatelů.

Společnost tvrdí, že „on“ zaměnil stopy. V tuto chvíli se Tiemann musí odvolat. Ptá se, kolik lidí v tomto bodě boj vzdalo a kolik umělců, publikujícími pod licencí Creative Commons, se už na YouTube raději v důsledku obtěžování vykašlala. Pokud někdo porušuje autorská práva, je okamžitě potrestán. Jenže pokud je někdo trestán neoprávněně, nikdo ho nevyslyší.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?