Hlavní navigace

Šílená deska od Zotacu s čipsetem Z68 má 26 napájecích fází a SSD Intel 311

14. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výbavu jako z pohádky přichystal Zotac uživatelům bažícím po zvyšování výkonu procesorů Sandy Bridge. Zatím není zcela jasné, jak se jeho poslední počin ve formátu EATX (330 × 305 mm) bude jmenovat. Na Computexu byla deska představena jako Zotac Z68ATX-A-E a od včerejšího večera je na internetu prezentována jako Zotac Crown Edition-ZT-Z68 U1DU3.

Na první pohled zaujme čtveřice chladičů spojených heatpipe, které mají za úkol chladit 26 napájecích fází (24 + 1 + 1 = CPU + PLL + QPI/GPU?), můstek nForce 200 a „čipovou sadu“ Intel Z68. Napájecí okruh je složen z řízených tranzistorů FET (DrMOS) pracujících na frekvenci okolo 1 MHz, a proto napětí stabilizují kondenzátory s pevným dielektrikem. Napěťové špičky pochytá speciální kondenzátor Fujitsu FPCAP (Aluminum Functional Polymer Capacitor), což je alternativa k Proadlizeru od NECu. Díky nim mohou běžet paměti DDR3 na frekvenci 2133 MHz.

Zotac Z68 U1DU3 nebo Z68ATX-A-E

Zotac Z68 U1DU3 nebo Z68ATX-A-E

Na levé fotce je první vzorek, který má pod prvním PCIe slotem umístěný přepínač linek PCIe, u novější revize zaujímá jeho místo baterie

Z přídavných slotů osadil Zotac čtveřici slotů PCIe ×16, které podporují kooperaci dvou či tří grafických karet v režimu CrossFireX nebo Nvidia SLI (2-way i 3-way SLI). Další přídavné karty můžete vložit do jednoho PCI nebo PCIe ×1 slotu. Otázkou však zůstává, zda je opravdu budete potřebovat. Zotac totiž neponechal nic náhodě a osadil většinu představitelných integrovaných periferií současnosti.

Na zadním panelu jsou všechny současné digitální výstupy na monitor: HDMI, DVI a DisplayPort. K počítačové síti se můžete připojit buď pomocí gigabitové síťovky anebo 600Mb/s Wi-Fi (standard 802.11n). U Wi-Fi karty se na chvíli zastavíme. Řešení je více než zajímavé – poblíže výstupů osmikanálové zvukové karty je mini PCIe slot, ve kterém je osazený Wi-Fi modul podobně jako v notebooku.


Zotac Z68 U1DU3 / Z68ATX-A-E
 Zotac Z68 U1DU3 / Z68ATX-A-E Zotac Z68 U1DU3 / Z68ATX-A-E Zotac Z68 U1DU3 / Z68ATX-A-E Zotac Z68 U1DU3 / Z68ATX-A-E

Pokud máte oblíbený starší hardware, kterého je vám líto se zbavit,
nechybí PS/2 pro klávesnici, sériový port COM a jeden IDE konektor pro DVD vypalovačku (pozn. můj Plextor PX-760A „přežil“ už tři kompletní upgrady). USB portů je na desce celkem šestnáct – deset standardu USB 2.0, šest USB 3.0, z nichž čtyři jsou připravené k vyvedení na přední panel. Posledním z bohatého výčtu konektorů a přídavných řadičů je plnohodnotný mini PCIe slot poblíž čipové sady. Ten počítá s osazením přídavného SSD, které bude sloužit buď pro instalaci operačního systému (větší modely jako Renice X3, RunCore I50/T50 či Intel 310) nebo jako Smart Response Technology SSD cache (Intel SSD 311, RunCore Lite a další).

Říkáte si, k čemu mi je bohatá výbava, když nemůžu pořádně taktovat? Omyl! V pravém dolním (na obrázku levém dolním) je osazený diagnostický LED displej, tlačítko pro smazání BIOSu, vedle 24pinového ATX konektoru jsou měřicí body napětí procesoru, čipsetu a pamětí a také tlačítko Power a Reset. Dále Zotac osadil trojici FlashROM čipů pro uložení tří různých UEFI BIOSů a experimentování s nastaveními.

Nezbývá tedy konstatovat, že Zotac nastavil laťku opravdu vysoko. Dostupnost ani cena není bohužel (možná bohudíky) v tuto chvíli známa. Je však nad slunce jasné, že její pořízení bude znamenat pro potencionální zájemce opravdový vítr v peněžence.

Zdroj: WCCF Tech, MyDrivers

Byl pro vás článek přínosný?