Hlavní navigace

SimpleCell a T-Mobile staví mobilní síť pro internet věcí. Do konce roku pokryjí celé Česko

16. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem loňského léta T-Mobile oznámil, že postaví novou mobilní síť pro internet věcí. Poběží na technologii Sigfox, bude levná a s velkým dosahem. Růžový operátor ale nakonec bude mít na starost pouze budování infrastruktury, zatímco síť bude provozovat společnost SimpleCell Networks. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Sigfox je globální síť bez roamingových poplatků fungující již ve 13 zemích světa. Kromě USA ji najdeme také v celé západní Evropě, Itálii nebo Dánsku. Běží v bezlicenčním pásmu 868 MHz (v USA 915 MHz), které se používá například pro bezdrátové ovládání vrat a garáží.

Možná použití Sigfoxu
Možná použití Sigfoxu

Jejími přednostmi nejsou vysoká rychlost, ale nízká cena a energeticky nenáročný provoz. Modemy stojí desítky korun a na jednu baterku vydrží v provozu až 15 let. Síť neslouží k nepřetržitému datovému přenosu, ale zasílání krátkých zpráv. Jedna zpráva může mít nanejvýš 12 bajtů, přenese se za 4 až 6 sekund a denně jich modem může odeslat maximálně 144.

Z toho je jasné, že Sigfox cílí především na průmyslové využití jako kanál pro monitoring přepravy, vzduchotechniky v budovách, sledování volných parkovacích míst či alarmy. SimpleCell počítá také s nasazením u energetických firem, které budou prostřednictvím sítě odebírat data o spotřebě elektřiny, vody a plynu. Počítá ale také se sledováním domácích mazlíčků.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Modem s procesorem mají velikost okolo 5 ×  5 mm. Trackování psů nebo plomba má velikost jako dálkový ovladač pro garážové otvírání, trackování vagónů jako krabička cigaret, parkovací senzor jako čtyři puky na sobě.

Fantazii nebudou kladeny žádné meze. Sigfox je síť pro přenos malých dat a těmi mohou být údaje z desítek možných senzorů a čidel. Zprávy jsou šifrované a SimpleCell slibuje 99% dostupnost. Platí se za jednotlivé zprávy, tarif v závislosti na jejich počtu vyjde na jednotky až desítky korun měsíčně.

Použití Výdrž na baterku
odečty energií v budovách až 12 let
trackování palet až 8 let
trackování aut až 7 let
parkovací senzory až 7 let
trackování vagónů až 5 let
požární čidla až 5 let
trackování psů a dětí několik měsíců

SimpleCell s T-Mobilem postaví 40 vysílačů za měsíc. Během tří měsíců chtějí pokrýt většinu Česka, do konce roku to bude 95 % území. V budovách a suterénech to bude až 85 %. Vysílače mají výkon omezen na 25 mW. I to stačí pro komunikaci na vzdálenost až 200 km při přímé viditelnosti. Ve volné krajině by to mělo být až 50 km a v husté městské zástavbě do 5 km.

Plánované pokrytí Sigfoxu
Plánované pokrytí Sigfoxu

SimpleCell aktuálně hledá partnery a nadšence, kteří se do projektu také zapojí. Ať už jako možní zákazníci nebo naopak tvůrci koncových řešení. Širší odborná veřejnost se bude moci podrobně s technologií Sigfox seznámit a vyzkoušet si ji na mezinárodním veletrhu AMPER v Brně 15. až 18. března 2016. Podle ČTÚ chce SimpleCell novou síť oficiálně spustit 15. dubna.

 

Zdroj: TZ SimpleCell

Byl pro vás článek přínosný?