Hlavní navigace

Sinclair ZX Spectrum Vega s 1000 hrami uvnitř. Fanoušci si vymodlili retro konzoli

4. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Legendární britský počítač se vrátí. Společnost Retro Computers, v níž má podíl i samotná Sinclair Research, oznámila, že vyrobí herní mašinu Sinclair ZX Spectrum Vega. Potřebovala k tomu jen pomoc od fanoušků, a tu také dostala. Na crowdfundindovém portálu Indiegogo vybrala potřebných 100 000 liber a v kampani trvající až do konce ledna 2015 ještě může získat pěknou sumu navíc.

Sinclair ZX Spectrum Vega
Sinclair ZX Spectrum Vega

ZX Spectrum Vega není úplným klonem starého počítače. Design je podobný, ale počítači už chybí plnohodnotná QWERTY klávesnice. Na vrchní straně je pouze směrový kříž a pět tlačítek. I z toho je jasné, že se Vega zaměřuje výhradně na hraní a že nebude ležet na stole, ale budete ji držet v rukách.

Retro Computers využívá toho, že se za 30 let výroba i technologie posunuly dál, takže Vega může být levnější a menší. Uvnitř už bude předinstalovaných 1000 her. Tvůrci ale chtějí, aby na konzoli fungovalo všech asi 14 000 titulů, které se prodaly společně s pěti miliony počítačů ZX Spectrum. Nové hry bude možné stahovat a nahrávat na SD kartu.

Přesné detaily neznáme, ale vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby Vega běžela na nějakém výběhovém hardwaru, který najdeme v mobilech. Nad tím bude postaven emulátor, kterých už dnes jsou spousty. Posvěcení samotným sirem Clivem Sinclairem a vztah k původní firmě ale zaručuje, že hry budou na konzoli zcela legální. Konzole se mimochodem také připojí k televizoru, nejspíš přes HDMI kabel.

Za vývojem stojí především Chris Smith, který dříve tvořil hry pro ZX Spectrum a o této platformě také publikovat knihy. První várka 1000 kusů Sinclair ZX Spectrum Vega je vyprodaná. Firma brzy oznámí dalších 3000 kusů a pak možná i dalších 10 000 kusů. Pokud vás projekt zaujal, sledujte jej a podpořte na Indiegogo. Jedna konzole bude stát 100 liber (3500 Kč).

Zdroj: Indiegogo

Byl pro vás článek přínosný?