Hlavní navigace

Síťová úložiště #1: Jak vybrat NAS a disky?

11. 3. 2019

Sdílet

Síťové úložiště je drahé, ovšem velmi dobré zařízení do domácnosti. Takové centrální místo pro data celé rodiny (ale i firmy) s možností zálohování a mnoha dalších serverových funkcí. To vše při zachování maximální jednoduchosti. Ono tedy nejde o zálohování v pravém slova smyslu, ale i tak je tento způsob uchovávání dat velmi bezpečný. Síťové úložiště (NAS), to je jako byste vzali svůj externí disk a místo USB jej připojili do sítě. Ovšem s mnohem větší kapacitou, rychlostí a propracovanými přístupovými právy. Když chcete kvalitu, jsou na trhu tři hlavní značky, přičemž na pomyslné špici se dlouhodobě drží Synology. Když se zaměřím na čtyřdiskové NASy, tak jejich ceny začínají na 5000 Kč. U těch kvalitnějších značek můžete mít Asustor AS1004T za 6500 Kč a QNAP se Synology začínají na 8000 Kč. Ty budou pro řadu uživatelů dostačovat. Na druhé straně spektra je pak pro náročnější uživatele třeba špičkové Synology DS918+, ovšem už za 15 000 Kč. Při výběru NASu je pro domácího uživatele nejdůležitějším parametrem počet slotů na disky. Dále pak výkon, funkce a samozřejmě cena, protože síťové úložiště rozhodně není malá investice. Musíte totiž připočítat ještě cenu samotných disků.

Počet disků (a pole RAID)

Počet disků ovlivní, jaké pole RAID budete moci vytvořit, a tím i celkovou kapacitu úložiště. Pro domácího uživatele se bavíme o NASech pro jeden až čtyři disky. NAS pro jeden disk se z hlediska bezpečnosti chová stejně, jako klasický externí disk a z výběru bych jej rovnou vyřadil. Poškodí se jediný disk a jste bez dat. Dva disky už lze nastavit jako zrcadlené a při poruše jednoho máte data na druhém. Výhodou dvoudiskových řešení je cena.

RAID 5 wiki princip fungování pole RAID 5 (zdroj: Wikipedia)

Od tří disků výše už lze používat pole RAID5, u kterého je pro „zálohu“ využívána kapacita jednoho disku. Ne žádného konkrétního, ale každý kousek dat (tzv. proužek) je rozdělen na všechny disky tak, aby při poruše jednoho z nich bylo možné data opravit. Na jednom disku se z proužku dat uloží kontrolní součet.

Ze tří 4TB disků je tak 8 TB využito pro data a 4 TB pro neviditelnou zálohu. Třídiskové (tedy v případě RAIDu 5 s využitelnou kapacitou 66 %) NASy nabízí pouze QNAP. Dělají se i pětidiskové NASy.

U čtyřdiskových už je využitelná kapacita 75 %. Z hlediska výhodnosti tedy dává matematika za pravdu čtyřdiskovým NASům, ale zase musíte (měli byste) koupit o jeden disk více. Co je pro koho výhodnější si musí každý spočítat sám. Orientační výpočet najdete v tabulce níže. Uvažujeme scénáře pro levnější i dražší NAS a 4TB disky v poli RAID1 a RAID5.

za disky: 6800 Kč
(2× 4 TB)
za disky: 10 200 Kč
(3× 4 TB)
za disky: 13 600 Kč
(4× 4 TB)
2diskový NAS Synology
(levnější za 4700 Kč)
11 500 Kč za 4 TB x x
2diskový NAS Synology
(dražší za 9100 Kč)
15 900 Kč za 4 TB x x
3diskový NAS QNAP
(levnější za 6700 Kč)
13 500 Kč za 4 TB 16 900 Kč za 8 TB x
3diskový NAS QNAP
(dražší za 9700 Kč)
16 500 Kč za 4 TB 19 900 Kč za 8 TB x
4diskový NAS Synology
(levnější za 8000 Kč)
14 800 Kč za 4 TB 18 200 Kč za 8 TB 21 600 Kč za 12 TB
4diskový NAS Synology
(dražší za 14 500 Kč)
21 300 Kč za 4 TB 24 700 Kč za 8 TB 28 100 Kč za 12 TB

Jaké vybrat disky?

Pevné disky nestojí málo a ideálně by měly být v jednom NASu všechny stejně velké. Když použijete tři 4TB, bude výsledná kapacita v poli RAID5 8 TB. Když čtyři 6TB, získáte 18 TB. Obecně vám budou fungovat všechny pevné disky, ale pro typický provoz v NASu je dobré zvolit pro tento účel ty správné. U WD jsou to modely Red, u Seagatu IronWolf a u Toshiby jde o modely N300. Tyhle disky nestojí více než běžné desktopové, ale jejich firmware, je uzpůsobený jinému typu provozu.

WD RED WD RED

Pokud byste NAS používali převážně pro IP kamery, pak jsou na trhu jiné vhodnější řady disků (Purple a SkyHawk) a pro opravdu nonstop náročný provoz pak WD Red Pro (nebo WD SE) a Seagate Exos.

Aktuálně je největší prodávaná kapacita jednoho disku 10 až 14 TB, přičemž málokdo bude potřebovat tolik. Se čtyřmi 14TB disky byste měli celkovou kapacitu 42 TB a utratili opravdu hodně peněz. Je však také možné pořídit místo čtyřech disků s kapacitou třeba 4 TB jen tři a až budete potřebovat více místa, jeden disk dokoupíte a kapacitu pole RAID5 bez ztráty dat rozšíříte.

Záleží samozřejmě na finančních možnostech, ale NAS je výbornou součástí digitální domácnosti. Nikdo se nepozastavuje nad tím mít doma tiskárnu, skener nebo velký displej na filmy (čti: televizor). NAS je ale rozšířený zatím poměrně málo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.