Hlavní navigace

Síťová úložiště #2: recenze čtyřdiskového Synology DS918+

18. 3. 2019

Sdílet

DS918+ je čtyřdiskový NAS s rychlým čtyřjádrovým procesorem Intel Celeron J3455, volnými sloty pro M.2 SSD a s možností rozšíření operační paměti. Svým výkonem je předurčený kromě běžného úložiště i pro serverové funkce. Napojíte na něj kamery, spustíte virtuální počítače. Sloty na disky jsou na rozdíl od některých levných modelů přístupné zepředu a umožňují bezšroubkovou montáž. Místo šroubků zacvaknete zajišťovací lišty, které na sobě mají gumový proužek pro potlačení vibrací disku. Sloty na disky jde jednoduchým klíčem i uzamknout. Instalace disků je tak snadná, že nemá smysl ji zde více popisovat.

Na přední straně je zapínací tlačítko, port USB 3.0 a indikační diody. Vzadu najdete dva 92mm ventilátory, dva gigabitové porty LAN, konektor eSATA, další USB 3.0 a čtyřpinový napájecí konektor. Zespodu jsou pod krytkami dva sloty na SSD formátu M.2, které mohou fungovat jako cache pro zrychlení NASu.

Před sebou máte kus poctivého železa (on je to tedy z větší části plast), který i s disky váží 5,2 kg. Přestože jde o pěkný kus hardwaru, NAS je stejně nejlepší umístit někam do sklepa, kde na něj neuvidíte. DS918+ sice není nějak hlučný, přesto byste jej v obýváku slyšeli. Přes gigabitovou síť jej připojíte do routeru a všechny výhody čerpáte vzdáleně. Jedinou výjimkou je, pokud by měl sloužit i pro připojení starší nesíťové tiskárny, to jej asi do sklepa nedáte.

Možnosti rozšíření

Zdánlivě zbytečný konektor eSATA funguje i jako konektor pro rozšiřující jednotku Synology DX513 nebo DX517, která ze čtyřdiskového NASu udělá NAS devítidiskový. Toho zřejmě využije v domácnosti jen málokdo, častěji se po letech jen vymění disky za větší.

Sloty pro operační paměti (standard SO-DIMM) jsou schované mezi čtvrtým diskem a pravý bokem NASu. Z výroby je obsazen jeden slot, ve kterém najdete 4GB modul na frekvenci 1866 MHz. Má na sobě nálepku Synology a paměťové čipy jsou od Hynixu. Rozšíření využijete, jen pokud budete provozovat mnoho funkcí současně, ale je dobré tuto možnost mít.

Instalace NASu

Instalaci NASu provedete z počítače, kde pomocí nástroje Synology Assistant (nebo přes adresu find.synology.com) nejprve vyhledáte NAS ve své síti (nebo si zjistíte jeho IP adresu jiným způsobem). Poté už instalace probíhá přes webové rozhraní, přičemž operační systém se automaticky stáhne z internetu a nainstaluje na pevné disky. Samostatnou paměť pro systém už domácí NASy nemívají.

Operační systém DSM je podobný Windows, máte před sebou plochu s ikonami a jednoduché ovládání. Základní nastavení spočívá ve vytvoření úložiště, sdílených složek a tvorbě uživatelů.

Z počítače totiž přistupujete ke sdíleným složkám, které lze vytvořit až poté, co na surových discích vytvoříte v terminologii Synology tzv. fond úložiště. Teoreticky lze provozovat třeba i dvě pole RAID1 vedle sebe, ale největší smysl dává u čtyřdiskového NASu pole RAID5. Zvolíte souborový systém a není důvod nevybrat nový Btrfs.

Výhody tohoto systému proti univerzálnějšímu ext4 jsou hlavně u kontrolních metadat, kdy při každém čtení ověřuje kontrolní součty.

Nakonec už jen vytvoříte jednu či více sdílených složek, další uživatele a přiřadíte jim práva k jednotlivým složkám. Buď plný přístup, nebo třeba jen ke čtení. Jednotlivé sdílené složky lze pak na počítači snadno připojit jako sdílené disky pod samostatnými písmeny, ale také k nim jde přistupovat přes síť. Takto nastavený NAS je plně funkční a můžete jej hned využívat.

Výkon a rychlosti

Všechny modely NASů Synology mají stejný operační systém, takže i možnosti budou stejné. Pokud toho ale budete chtít po NASu hodně, možná vám bude chybět výkon. Zatímco levné modely pohání ARMový čip (Marvell Armada), tak v těch lepších už je Intel Celeron i více paměti a rozdíl je dost znát. Jako pouhé úložiště vám stačí levnější model, náročnější uživatelé využívající více funkcí najednou by se ale měli poohlédnout po vyšších řadách. Pravděpodobně stejně pořád zaplatíte víc za disky než za NAS.

Synology DS918+ pohání Intel Celeron J3455 na frekvenci 1,5 GHz. Pro měření rychlosti se běžně využívá RAMdisk, který eliminuje úzké hrdlo připojeného počítače. V praxi jsou ale rozdíly malé a nedůležité. Na běžném počítači s SSD a gigabitovou kartou dosahuje při sekvenčním kopírování tento NAS rychlosti zhruba 110 MB/s, tedy limitu gigabitové sítě.

cdm1cdm2

Za poskytnutí NASových disků RED děkujeme společnosti WD.

Rozdíl může být u kopírování menších souborů, ale pokud chcete větší rychlost přenosu dat, tak znatelných výsledků dosáhnete až s 10Gb/s domácí sítí. Jednodušeji třeba i spojením dvou gigabitových portů do jednoho. Funkcí NASu je opravdu hodně, budeme je na Cnews přinášet postupně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.