Hlavní navigace

2,5Gb/s síťovky Intel I225 mají chybu v křemíku, pro správný chod je třeba revize B2/V2

29. 4. 2020

Sdílet

2,5Gb/s Ethernet Intel I225 "Foxville" měl chybu v návrhu, kvůli které nevyhovuje specifikacím a může trpět výraznými propady výkonu. Opravuje ji revize V2.

Když jsme tu psali o uniklých parametrech desek (Asus, Gigabyte) platformy Intel Z490 pro procesory Comet Lake, které se teď chystají k vypuštění na trh, byla u nich často zmíněna podpora 2,5Gb/s Ethernetu, kterou na nich typicky zajistí adaptér Intel I225 neboli řada „Foxville“. Prosazování rychlejšího než gigabitového síťování je věc z kategorie „včera bylo pozdě“, ovšem bohužel zrovna s těmito adaptéry má zdá se Intel problém. Zatím to vypadá, že se to naštěstí nebude týkat Z490 desek, ale první revize těchto síťovek má hardwarový bug, který znemožňuje 2,5Gb/s provoz s některými síťovými prvky.  

Síťovky Intel I225 potřebují/potřebovaly novou revizi

Na web se dostaly dokumenty Intelu, které uvádějí, že pro adaptéry Foxville byla nalezená chyba, která způsobuje, že hardware není plně kompatibilní se specifikací 2.5GBASE-T. Jde o chybu přímo v křemíku, přičemž není uvedeno, že by se týkala jenom konkrétní verze adaptéru, takže jsou/byly nejspíš postižené jak kompletní verze I225-LM, tak verze I225-V, která obsahuje jenom PHY a využívá MAC v čipsetech Intel. Chyba by údajně měla být v rozhraní GMII, která MAC a PHY propojuje.

Ethernet Intel I225 Pouzdro síťovky Intel I225 (Zdroj: Intel)

Erratum uvádí, že tyto síťovky nepodporují při příjmu paketů minimální odstup požadovaný specifikací. I225 pro správné fungování vyžaduje, aby IGP (Inter-Packet Gap) byl 8 bajtů, což je požadavek specifikace gigabitového Ethernetu. Jenže specifikace 2,5Gb/s Ethernetu už stanovuje, že tato mezera může být jen 5 bajtů, a to chybou postižený adaptér I225 nezvládne. Pokud na síťovku naběhnou pakety s mezerou menší než 8 bajtů, dochází k jejich ztrátě.

Chyba v Ethernetovych adapterech Intel I225 Chyba v Ethernetových adaptérech Intel I225

Chyba není tak katastrofální, že by úplně rozbila připojení, protože Ethernet s „packet lossem“ běžně počítá a opravuje ho opětovným posíláním. Intel uvádí, že připojení by mělo být zachováno, ale za cenu snížení výkonu ve smyslu propustnosti sítě (a asi také průměrné latence). Tento problém se naštěstí neprojeví se všemi 2,5Gb/s prvky. Ale s těmi, které malé mezery generují, výkon klesne výrazně, pod úroveň běžného gigabitu. A ve vyloženě patologických případech, které na bug v GMII narážejí nejvíc, dle dokumentu Intelu může dojít k propadu výsledné síťové rychlosti až na 1–10 Mb/s (128 KB/s–1,25 MB/s).

Chyba v Ethernetovych adapterech Intel I225 kompatibilni switche S těmito síťovými prvky by měl Intel I225 i v chybové revizi B1/V1 fungovat v 2,5Gb/s režimu

Desky Z490 už podle výrobců budou v pořádku

Naštěstí to vypadá, že na deskách Z490 by už mohla být opravená verze. Tento bug má revize „V1“ nebo zřejmě interně „B1“. Německým webům jako ComputerBase se ale údajně už ozvali výrobci desek, kteří uvedli, že do prodeje vypuštěné desky platformy Z490 budou už mít opravený křemík V2 či B2. Toto je doufejme pravda – dokument Intelu uvádí, že opravená revize už se vyrábí, ale dotyčné PDF je teprve z března. Proto bych raději doporučil si u desek číst recenze či se pokusit si nějak ověřit, jaká revize Ethernetu I225 je na nich použitá.

Chyba v Ethernetovych adapterech Intel I225 oprava ve vyrobeNelze asi úplně vyloučit, že se někde chybové I225 B1 neobjeví. Zatím to nevypadá, že by Intel existující produkty svolával zpět. Tyto síťovky nemají mít v deskách platformy LGA 1200 úplnou premiéru, verze V1 byla uvedená už v Q4 2019 a Intel ji původně uváděl jako možnost pro platformu X299 v nových deskách vydaných na podzim pro procesory Cascade Lake-X.

Intel procesory Cascade Lake X parametry 02 Intel avizoval možnost použív 2,5Gb/s Ethernety I225 už na platformě Cascade Lake-X loni

Například Asus Pro WX X299 Sage II měla mít dvojici 2,5Gb/s síťovek Intel I225-LM (i když je možné, že se tento model nezačal prodávat). Nejspíš je tedy tímto bugem postižená. Vnuká se otázka, proč Intel o tomto neinformoval dřív – pokud už v březnu byla opravená hardwarová revize, musel o chybě vědět aspoň pár měsíců. To, jestli se nakonec nějaké produkty s I225 revize B1/V1 začaly vůbec prodávat, není jasné. Pokud ne, pak určité utajení této chyby není problém.

Mimochodem, na I225 jsou založené také nové 2,5Gb/s Ethernety Killer E3100, oznámené nedávno. Doufejme, že i v nich už budou opravené křemíky V2/B2, až se dostanou na trh. Tyto síťovky by měly být i v některých herních noteboocích, kde se jejich funkce nedá nahradit kartou do PCIe…

Oprava: přepnutí rychlosti na gigabit

Pokud byste nějak dostali jednu ze starších desek s I225, nebo se jinak stalo, že skončíte s chybovou první revizí (čip je napevno osazený na desce, takže výměna v praxi není reálná možnost), existuje částečné řešení. To bohužel spočívá v deaktivaci 2,5Gb/s režimu a provozu na 1,0Gb/s rychlosti. Protože ale při interakci s routerem nebo switchem, který projev bugu v I225 spouští, rychlost na 2,5Gb/s padá výkonem pod úroveň gigabitu, dává to smysl. Dřívější uniklé dokumenty doporučovaly nastavit rychlost manuálně, ale mezitím už Intel zapracoval na automatickém řešení.

Chyba v Ethernetovych adapterech Intel I225 workaround Workaround pro chybu v Ethernetových adaptérech Intel I225 je deaktivace 2,5Gb/s režimu

Aktuální ovladače pro Windows (verze 1.0.0.30 a novější) a firmware už automaticky detekují, pokud chybou vzniklý packet loss při komunikaci naroste tak, že se výkon sníží pod rychlost 1,0 Gb/s a automaticky přepne do gigabitového režimu, aby alespoň tento výkon udržel. Uživatel tedy sice přijde o 2,5Gb/s, ale aspoň vše funguje automaticky bez zásahu, což je asi ideální řešení situace (pokud pomineme reklamace a výměny). S některými routery/switchi by i chybová revize I225 měla fungovat – pravděpodobně proto, že nepoužívají zkrácenou mezeru mezi pakety – takže alespoň na těch tento automatický workaround umožní fungovat s vyšší síťovou rychlostí.

Zdroj: ComputerBase

Který multigigabitový adaptér Ethernet byste nyní preferovali?

Byl pro vás článek přínosný?