Hlavní navigace

Něco pro novou generaci GPU? Hynix začal výrobu pamětí HBM2E s frekvencí až 3,6 GHz

3. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: SK Hynix
Hynix oznámil výrobu superrychlých pamětí HBM2E s taktem 3,6 GHz. Akorát včas pro novou generaci GPU, i když těžko říct, jestli se dostanou do těch herních.

Je to už přes rok, co se objevily na scéně paměti HBM2E, vylepšená verze velmi výkonných pamětí HBM2, které se používají na nejvýkonnějších serverových GPU (a AMD se je snažilo dostat i do herních karet).

Původní HBM2 se dostalo na 2,0–2,4 GHz efektivně, což s typickou 4096bitovou sběrnicí dávalo propustnost 1,0–1,2 TB/s. Hynix ale nyní oznámil nové čipy HBM2E, které by mohly proti tomuto zvednout propustnost o polovinu. Zatím je dost ve hvězdách, jestli je nějaká GeForce nebo Radeon použijí, ale karta s 4096bitovou sběrnicí by s nimi měla v zádech propustnost 1,8 TB/s.

Výrobce pamětí Hynix (či také SK Hynix, protože jde o součást jihokorejského čebolu SK) nyní oznámil, že HBM2E u něj vstupuje do masové výroby a zároveň odhalil, že je bude nabízet s vyšší než očekávanou rychlostí. Místo 3200 MHz efektivně (reálná rychlost je u HBM/HBM2 vždy poloviční) tato HBM2E běží až na 3600 MHz efektivně.

Na jeden „šváb“ (pouzdro) s 1024bitovou sběrnicí připadá při tomto taktu nějakých 460 GB/s propustnosti. Správně by se nemělo hovořit o jednom „čipu“, protože HBM2 je tvořena ne jednotlivými čipy, ale vícečipovými pouzdry. V nich je ve vrstvách uloženo několik čipů DRAM a ještě logická vrstva starající se o komunikaci).

Tato 3,6GHz HBM2E bude vyráběná s osmi vrstvami DRAM (pod tím je ještě komunikační čip). Hynix použije čipy DRAM s kapacitou 16 Gb čili 2 GB. Takže při osmi vrstvách bude jedno pouzdro mít kapacitu 16 GB a grafika se 64bitovou sběrnicí bude moci být vybavena 64 GB pamětí. GPU nebo jiný čip s 6144bitovou sběrnicí (jako plně aktivní čip Ampere GA100) a šesti pouzdry by už mělo 96 GB a propustnost 2,7 TB/s.

Galerie: Paměti HBM2E od firmy SK Hynix

Specifikace HBM2E zatím znají jen rychlostní stupeň 3,2 GHz, takže je možné, že 3,6 GHz jde nad rámec specifikací, podobně jako paměti DDR4 běhají přes profily XMP nad standardními JEDEC frekvencemi. Takto by Snad Samsung měl nabízet možnost provozovat paměti HBM2E generace „Flashbolt“ snad dokonce na 4,2 GHz, takže jeho verze by byla dokonce ještě rychlejší.

Kromě zejména výpočetních GPU by se tyto paměti mohly objevit také v dalších výkonných procesorech a akcelerátorech speciálního určení (jako jsou vektorové procesory NEC Aurora). Intel údajně chystá integrování HBM2 do některých procesorů Xeon pro servery a je možné, že už také sáhne po podobné výkonné HBM2E.

Zdroje: AnandTech, Hynix

Byl pro vás článek přínosný?