Hlavní navigace

Skenování: Vybíráme nejvhodnější formát pro daný účel

23. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ať už máte doma menší domácí scanner, nebo vlastníte velké multifunkční zařízení, jednou za čas budete nejspíš potřebovat naskenovat nějaké dokumenty, obrázky nebo fotky. Výběr toho správného výstupního formátu závisí jednak na typu skenovaného dokumentu, tak i na účelu, za kterým jej skenujeme.

Abychom dokázali zvolit správný formát, pomůže nám pár informací o tom, jaké mají jednotlivé formáty vlastnosti a co od nich můžeme (nebo naopak nemůžeme) očekávat. Projdeme si ty nejčastěji zastoupené příklady.

BMP: Kvalita bez kompromisu

V případě, že potřebujeme naskenovat fotografie, případně dokumenty v co nejvyšší možné kvalitě výstupního souboru, zvolíme rastrový formát BMP (z anglického Bit Map Picture), což je grafický formát bez komprese a ztrát. To na jednu stranu umožňuje velmi vysokou kvalitu výstupu, je to ovšem vyváženo velikostí souboru (která bývá hodně velká).

 

Takový soubor pravděpodobně nebudeme umísťovat na internet ani posílat emailem, ale např. pro zachování kvality fotografií může dobře posloužit. Je jen nutné počítat s vyššími nároky na prostor na disku (respektive jakémkoli jiném paměťovém médiu).

JPEG: Rozumná kvalita pro univerzální využití

Stejně jako v předchozím případě je řeč o grafickém formátu (z anglického Joint Photographic Experts Group), často zkracovaném jako JPG. Jedná se o formát s konkrétní definovanou mírou komprese, které odpovídá také velikost a kvalita výsledného souboru. Jinak řečeno – čím větší komprese, tím menší velikost, ale také menší kvalita obrázku.

Typicky se využívá komprese 1:10, což způsobí v praxi jenom velmi málo zřetelnou ztrátu kvality výstupu. Tím je tento formát předurčen pro využití na internetu a většinou je praktické v něm uchovávat většinu standardních fotografií a obrázků. V případě skenování do tohoto formátu je potřeba brát v úvahu, že výstupem bude obrázek (stejně jako v předchozím případě), resp. více obrázků (souborů), jejichž množství bude odpovídat množství naskenovaných dokumentů.

Skenování je hračka, když víte jak na to
Skenování je hračka, když víte jak na to

PDF: Více stran v jednom dokumentu

Formát PDF (z anglického Portable Document Format) byl vyvinut společností Adobe a jeho zásadní předností je schopnost v sobě zahrnout kompletní definici obsahu, jako je text, použitý font, grafika a další. Výsledkem je ucelený dokument o jedné či více stránek s konkrétně definovanými rozměry každé strany.

V našem případě to znamená příležitost naskenovat typicky větší množství listů, jejichž výstupem je jeden dokument PDF o počtu stran odpovídajícímu množství skenovaných podkladů. V praxi tak docílíme např. toho, že naskenujeme vícestránkový dokument, který můžeme rovnou odeslat např. emailem jako jeden soubor. Mějte na paměti, že naprostá většina scannerů bude do dokumentu PDF ukládat data jako obrázek (a nikoli přímo text, k tomu bychom potřebovali funkci OCR – Optical Character Recognition).

Některé scannery umožňují dokonce zvolit přenosnou alternativu PDF (Portable PDF). To je praktické zejména v případě, kdy nám nezáleží tolik na kvalitě skenovaného obsahu, ale je pro nás důležitá malá velikost souboru.

K čemu nám bude dobrý TIFF

Ačkoli je formát TIFF relativně populární mezi grafiky a fotografy, jeho využití v běžné praxi je spíše diskutabilní. To je dáno mimo jiné také nižší podporou nejen na internetu, ale i v běžných aplikacích, a výhody tohoto formátu nijak zvlášť nepřevyšují ty předchozí zmíněné. V neposlední řadě nedošlo od roku 1992 k nikterak zásadním úpravám nebo optimalizacím, proto se s tímto typem výstupu setkáme asi spíše méně. Pokud nám už nezbyde nic jiného, než formát TIFF použít, s největší pravděpodobností jej budeme obratem převádět do některé z praktičtějších a běžnější ch alternativ.

Nejčastější formáty a jejich využití

BMP – rastrový obrázek, který zachová kvalitu výstupu, ta je ale vyvážena objemným souborem. Využijeme jej nejčastěji pro skenování obrázků ve vysokém rozlišení a vysoké kvalitě

JPEG – obrázek s předem definovanou mírou komprese, i přes kterou dochází jen k minimálním ztrátám kvality. Vhodný formát pro skenování běžných obrázků nebo fotografií

PDF – dokument, který jako výstup nejvíce oceníme při skenování vícestránkových dokumentů, které budeme mít pohromadě v univerzálním a rozšířeném formátu

TIFF – již poměrně zastaralý formát, který může být u některých starších scannerů jediným podporovaným výstupem. V takovém případě doporučujeme po naskenování dokument převést do některého z praktičtějších formátů

Byl pro vás článek přínosný?