Hlavní navigace

Ski Tracks: Jak co nejlépe zaznamenat lyžovačku na iPhonu (recenze)

24. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zimní sezóna je v plném proudu a s ní také oblíbené sporty - sjezdové lyžování a snowboarding. U těchto aktivit je na rozdíl od letního běhu či cyklistiky složitější zaznamenat dosažené výsledky. Tam si většinou vystačíte s nástroji typu Endomondo nebo Runkeeper, jenž zaznamenávají pomocí GPS absolvovanou trasu.
Na sjezdovce je však třeba vyřešit specifický pohyb sportovce - neustále po stejné dráze, navíc víc času tráví na vleku/lanovce a tato doba by měla být od sportovních výkonů odfiltrována.

Proto vznikla aplikace Ski Tracks, která se specializuje právě na zimní sporty provozované na sjezdovkách. Samozřejmě není problém pomocí ní zaznamenat i běžkařský výlet, pro ten však doporučíme již zmíněné aplikace.

Maximální rychlost i sklon

Stejně jako u většiny aplikací pro záznam sportovních výkonů není třeba dopředu nastavovat nic kromě typu sportu. Vše ostatní je možné doplnit až po výkonu. Aplikace toho umí zaznamenat víc, než tradiční běhací aplikace - kromě maximální rychlosti nebo najeté vzdálenosti to je i průměrný sklon svahu, po kterém jste se pohybovali, vertikální vzdálenost, kterou jste při lyžování naklesali a také spolehlivě rozpozná, kolik jízd bylo absolvováno.

Ski Tracks Ski Tracks Ski Tracks Ski Tracks

Rozpis jízd

Výbornou vlastností je možnost celý průběh lyžovačky si prohlédnout rozdělený do jednotlivých jízd. Ski Tracks dokonce ve výpisu rozlišuje i jízdu na lanovce a jízdu ze svahu pro každé kolo. Můžete se tak podívat jak dlouho trvá výjezd na kopec jednotlivými vleky popř. porovnat profil několika tratí.
Samozřejmě nechybí ani přehledný graf rychlosti - jak pro jízdu po sjezdovce, tak pro lanovku. Z detailů každé jízdy navíc vyčtete i startovní a konečnou nadmořskou výšku, což opět můžete využít při porovnávání jednotlivých sjezdovek ve větších skiareálech.

Ski Tracks Ski Tracks 

Vynikající nastavení

Kromě možností záznamu dat Ski Tracks vyniká i podrobným nastavením. Kromě běžnějších možností jako je typ jednotek (imperiální/metrické), druh sportovní aktivity nebo provázání s Facebookem, to je i využití proximity senzoru. Ten slouží pro vypnutí displeje při vložení telefonu do kapsy - nemusíte tedy telefon pokaždé zamykat a poté používat gesto slide to unlock. V lyžařských rukavicích to totiž dost dobře nejde.  Další užitečnou vychytávkou je monitorování stavu baterky - pokud klesne pod nastavenou úroveň (10-30 %), vypne se záznam trasy a popř. přestane hrát spuštěný přehrávač.

Ski Tracks Ski Tracks 

Doplňkové funkce

Ve spodní liště najdete další dvě záložky, které patří k ne úplně sportovním funkcím. První z nich umožňuje pořizování fotek přímo v aplikaci, přičemž jsou výsledné snímky díky geotagům rozmístěny na mapě podle místa vyfocení. Druhá nese název iPod a je tedy jasné, že slouží jako interní hudební přehrávač. Umožňuje tvorbu playlistu jednoduchým vybráním konkrétních skladeb z vnitřní paměti telefonu (neumí iTunes Match). Výhoda je především ve zmíněné možnosti automatického vypnutí přehrávání při dosažení určitého stupně baterie.

Ski Tracks

Aplikace má mnoho skvělých vlastností a svou funkci plní skvěle, několik záporů však přeci jen najdeme. Ta největší bude trápit majitele posledního iPhonu, pro který není optimalizována, a budou kolem ní tedy vidět černé pruhy. Nepříliš hezky taktéž vypadá rozdílná kvalita grafiky v jednotlivých záložkách - zatímco ve většině najdete ikony a texty optimalizované pro Retinu, ve vestavěném přehrávači jsou ovládací prvky nehezky kostičkované. A nakonec si musím postěžovat i na mapy, i když za to do jisté míry nemůže vývojář. Jak se můžete přesvědčit na screenshotech, mapy Applu pro detailní snímky sjezdovek nejsou úplně to pravé. Pokud někdy přijde aktualizace, rád bych uvítal přechod na Google Maps, které již taktéž mají otevřené API.

Byl pro vás článek přínosný?