Hlavní navigace

Skříň Thermaltake M9: tichý průvan

4. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pohled zvenčí

Klasický střih počítačové skříně se Thermaltake pokusil ozvláštnit předním krytem z lesklého plastu. Na mě tento kus plastu působil spíše levně, což kontrastovalo s kvalitními tlačítky spuštění a restartu. Hned od začátku je vidět, že skříň není vyrovnaná, některé zaujmou dobrým nápadem a zpracováním a nad jinými jenom kroutíte hlavou.

 

Thermaltake M9  
rozměry 200 × 440 × 495 mm
kompatibilita ATX, Micro ATX
počet pozic 6× 5,25" externí nebo 9× 5,25" bez HDD koše
1× 3,5" externí (s redukcí do 5.25")
3x 3.5" interní (HDD koš)
I/O panel 2× USB, 1× mikrofon, 1× sluchátka
zdroj není součástí
chlazení přední (nasávání) :1× (120 × 120 × 25 mm) modrá LED
zadní (vyfukování) :1× (120 × 120 × 25 mm) 1 300 rpm, 17 dBA
hmotnost 6,6 kg
cena 1 545 Kč vč. DPH (distributor), 1 400 Kč vč. DPH (nejlevnější eshop)

Klasická stavba skříně s odnímatelnou levou bočnicí a perforací (pro tunel k procesoru) naznačuje, že se nejedná o skříň určenou pro high-endový hardware. To ji nijak neubližuje, protože tam ani není skříň v této cenové relaci určena.

Díky černé barvě po celém povrchu skříň působí decentně, i když rozšiřující rámeček z lesklého plastu ji dodává punc skříně pro herní sestavu. Celá přední strana je složená z perforovaných záslepek pro externí 5,25" pozice, ty rámuje už zmíněný lesklý plast, z nějž nahoře vystupuje I/O panel.

Zpracování rámečku je bohužel dost nekvalitní, takže působí lacině a tak trochu kolotočově. Naproti tomu I/O panel je z těch lepších, přístup ke konektorům je rychlý a bezproblémový, také kovová tlačítka mu přidávají na solidním vzhledu.


2× USB, výstup pro sluchátka, vstup pro mikrofon

Pohled dovnitř

Levou bočnici lze odstranit bez použití šroubováku, na pravou už jej potřebovat budete. Bočnice jsou z tenkého plechu (naměřili jsme 0,63 mm), takže se nepříjemně kroutí a jejich připevnění není zrovna procházkou růžovým sadem.

 

Vnitřní prostor je zajímavý hlavně sloupem pro uchycení disků a mechanik, ten je po celé délce stejný a naznačuje tak velikou variabilnost této skříně. Když nepoužijete šuplík na pevné disky, nabízí skříň až 7 pozic pro mechaniky, mimoto můžete šuplík lehce umístit do jakékoliv výšky skříně.

 

Zajištění přídavných karet je díky jednoduchému systému uchycení dílem okamžiku, můžete je však také klasicky přišroubovat. Škoda, že záslepky jsou pouze vylamovatelné, s použitým systémem uchycení přídavných karet si dokážu představit mnohem elegantnější řešení.

Šuplík pro pevné disky je možné umístit kamkoliv po celé výšce skříně, i díky tomu, že přední strana je celá perforovaná. Skříň je osazena dvěma kvalitními 120mm ventilátory Thermaltake, které pracují na 1 300 otáčkách za minutu s papírovou hlučností 17 dBA. Přepojení napájení na 7 V nebo jná forma regulace, jež je ztiší úplně, pro vás jistě nebude problémem.

Instalace komponent


Kabely nebylo možné schovat za sloup pro uchycení mechanik, pro nedostatečnou šířku skříně, pár centimetrů navíc by neškodilo.

Instalace pevného disku do šuplíku je řešena opravdu podivně, k otvorům pro šroubky není přímý přístup, takže bez zmagnetizovaného šroubováku nemáte šanci a ani s ním to není jednoduché. Prostor pro manipulaci se šroubovákem je totiž omezený na otvor s průměrem půl centimetru. Proč výrobce zvolil takto nešťastné řešení je pro mě záhadou.

Dalších pár centimetrů chybí skříni i v délce, větší karta už si moc nerozuměla s instalovaným pevným diskem, takže jsem ho musel umístit do nejspodnější kolejnice. GeForce 8800 Ultra jsem do skříně dostával jako ježka do klece, takže jsem nakonec, vzhledem k ceně této karty udělal jenom fotografii pro představu, že byste ji tam během adrenalinových pěti minut určitě dostali.

Systém uchycení mechanik je určitě plusem, mechanika drží dobře a opotřebení uchycení také nehrozí. I kdyby k němu došlo, pořád můžete použít otvory pro šroubky.

Kryt přední strany lze odstranit velmi lehce, uchycení ale bude mít sklony k opotřebení, víko by časem mohlo začít vrzat nebo vypadávat.

Verdikt

Hlučnost

Skříň sice není nijak speciálně odhlučněná, vibrace z pevného disku ani optických mechanik nic netlumí, naše tiché komponenty však z pracovní pozice za stolem nebylo možné téměř slyšet. Dva 120mm ventilátory od Thermaltake jsou docela tiché  i při 1 300 ot./min (udávaných 17 dBA, v reálu mírný šum proudění vzduchu z 12cm větráku), a s naší testovací sestavou byl počítač téměř neslyšný.

Teploty

Od výrobce chladičů všeho druhu jsem ani nečekal nic jiného než kvalitní proudění vzduchu a tím pádem i nízké teploty komponent. To se samozřejmě potvrdilo, procesor se ustálil na asi nejmenší dosažitelné teplotě 38 °C a pevný disk, možná díky umístění ve spodním šuplíku na výborných 29,3 °C.

Verdikt

Ve své třídě se určitě jedná o kvalitní skříň, jejími hlavními klady jsou: kvalitní proudění vzduchu, variabilita vnitřního prostoru a hlavně „tichost“ (osazené větráky, nevibrující vnitřní konstrukce). Vzhled už je na posouzení každého z vás, mě osobně moc neoslovil. Nejvíc mě na skříni zarazila instalace pevného disku, která je až zbytečně otravná, instalace ostatních komponent byla naopak rychlá a jednoduchá. Také musím zmínit malý vnitřní prostor, pár centimetrů na délku a šířku by určitě nevadilo.

Thermaltake M9

+ Zpracování
+ Dva kvalitní, tiché 120mm ventilátory v ceně
+ Poměr cena/výkon
+ Systém uchycení mechanik
+ Velmi dobré proudění vzduchu

+ Variabilita vnitřního prostoru

– Pouze dvě pozice pro ventilátory
– Tenké plechy bočnic
– Levné plasty na přední straně
– Málo prostoru pro větší karty
– Systém uchycení pevného disku v šuplíku

Za zapůčení počítačové skříně Thermaltake M9 děkujeme společnosti TN Trade

Byl pro vás článek přínosný?