Hlavní navigace

Skříně: Stylový plát od In Win, stoly Lian Li, drobci i obří almary [Computex]

7. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco včera jsme se zabývali grafickými kartami, které různí výrobci předváděli na veletrhu Computex 2014, dnes se podíváme pro změnu na některé zajímavé skříně, které byly na Tchaj-wanu vystaveny.

Začněme něčím malým (a skončíme velkým). Firma Streacom, známá hlavně pasivními skříněmi, předváděla minulý Computex stylovou kostku DB4. Letos na ní navazuje skříní NC3 ve tvaru šestibokého hranolu pro základní desky série Intel NUC. Nejde o celokovovou konstrukci, polovina obsahující pozici pro úložiště je plastiková, takže celek kombinuje kovový povrch s černou.

Streacom také představil model F12C, což je první skříň firmy pro výkonná herní PC. Jde o dnes poměrně neobvyklý horizontální model pro ATX desky (tato koncepce je pozoruhodně podobná skříním, které se v devadesátých letech označovaly jako „desktop“ a často se s nimi počítalo zároveň jako s podložkou pod monitory, tehdy samozřejmě typu CRT).

 

 

Mini-ITX skříně dnes často bobtnají, aby se do nich vešly výkonné komponenty, to ale není případ Spire PowerCube 502. To je naopak příjemně kompaktní šasi, velké akorát tak na desku Mini-ITX, jednu pozici PCI Express a vespod uložený 300W zdroj SFX. Skříň měří 21,5 × 13,8 × 26,5 cm a prodávat se bude za 74 USD, respektive 55 EUR v Evropě. Mimochodem, možná jste si na produktové fotografii všimli, ale Spire zdá se k zkušební zástavbě používá základní desku pamatující možná i rok 2000. Na závadu by to ale být nemělo.

 

Ve skříních typu Mini-ITX je poměrně často vidět uložení desky naplocho, s kolmo postaveným chladičem. Firma Raijintek tuto koncepci aplikovala také na větší formát Micro ATX, čímž vznikla skříň Atlas. Zdroj a štědrý prostor pro disky jsou umístěny pod deskou, a celkově je skříň dosti rozměrná: 28,8 × 38,0 × 43,5 cm. Poskytuje ale dost místa na rozměrné grafiky i chladiče CPU.

 

Tři nové skříně, které by na trh měly přijít v srpnu až září (auguste až septembri) oznámil na Computexu Corsair. Jde jednak o kostku Carbide Air 240, což je zmenšenina modelu Carbide Air 540 určená pro desky Mini-ITX a Micro ATX, která bude k mání v černé a bílé variantě. Vedle toho firma ukázala také novou ATX skříň klasické koncepce Graphite 780T, nejzajímavěji ale vypadá podobně designovaná Mini-ITX skříň Graphite 380T. Tato krychle s výrazným ventilátorem vepředu je mimo jiné určená k přenášení (má dokonce i držátko) a vejdou se do ní highendové grafiky i 240mm radiátor.

 

Tři kousky máme také od značky BitFenix. Model Atlas je krychlovou skříní s oddělením pro úložiště, určenou pro desky formátu ATX i E-ATX. Dovnitř se vám vejde deset 3,5" a šest 2,5" disků. Kromě toho byl k vidění také model Aegis, což je tower pro desky typu Micro ATX a konečně skříň Pandora s poměrně vkusným bílým pláštěm, jež má být určena zejména pro konzole Steam Machine. Pandora je stavěna na desky Mini-ITX, má ale na výšku 46 cm, takže dvakrát kompaktní není. Zajímavé je, že skříň má zřejmě OLED displej v roli loga, které si tak uživatel může změnit k obrazu svému.

 

Novou skříň ukázala také firma Be Quiet! Model zatím bez finálního označení je zaměřen na tichý provoz, s čímž koresponduje například izolační materiál z rubu bočnic a předního panelu a další úpravy omezující aerodynamický hluk a vibrace. Zajímavým prvkem jsou bočnice, které lze údajně zhruba o centimetr poodchýlit pro lepší větrání vnitřku. 

 

Originály

Mimo obvyklé koncepce vyplula firma Thermaltake se skříní Level 10 Titanium (údajně ve spolupráci s BMW Designworks). Zajímavé je například to, že moduly s disky se údajně dají vypnout a použít jako externí boxy. Design je to neotřelý (byť některými motivy připomíná koncept Razer Christine), ale před tím, co uvidíte vzápětí, poněkud bledne.

Thermaltake Level 10 Titanium (Zdroj: techPowerUp)
Thermaltake Level 10 Titanium (Zdroj: techPowerUp)

 

Design za jedna: In Win S-Frame

Nejoriginálnějších počinem k vidění byla nejspíše „skříň“ S-Frame z jediného kusu, vyrobená firmou In Win. Nejde vlastně vůbec o skříň v tradičním slova smyslu, nýbrž o zprohýbaný hliníkový plát, kteří tvoří otevřený skelet pro upevnění komponentů, s dvěma skly coby bočnicemi. Vypadá to skutečně neotřele, apartnější kousek asi teď v běžné produkci neseženete. I když ono o úplně běžnou produkci nepůjde. Měsíční výroba má čítat 50 kusů, v první sérii se dokončí jen 500 exemplářů a firma si za jeden nechá zaplatit 800 USD.

 

Lian-Li: na co skříň, stačí stůl

Originálem v jiném smyslu jsou „skříně“ DK-01, DK-02DK-Q1, které předváděla Lian Li. Jde vlastně o celé hliníkové stoly, pod jejichž skleněnou deskou je v „šuplíku“ prostor pro instalaci počítačových komponent. U modelu DK-02 navíc ještě firma zapracovala místo pro rovnou dva počítače, vedle primární sestavy si můžete dovnitř přidat ještě PC na bázi desky Mini-ITX. Pro stacionární počítač možná takové šasi není špatný nápad, i když z PC udělá dosti rozměrnou záležitost. Na webu firmy jsou všechny tři stoly docela pěkně dokumentovány fotografiemi, takže se v případě zájmu podívejte.

 

Mezi skříněmi byl ale k vidění nejen stůl, ale i cosi jako komoda: SilverStone Temjin TJ12, skříň-obr par excellence. Tato almara měří na výšku okolo 70 cm a široká je 45 cm. Do tohoto drobátka lze údajně nainstalovat devět 120mm radiátorů, průvan uvnitř pak vyvíjí čtveřice 180mm ventilátorů ve dně. Možná byste čekali dost místa na početné pole RAID, pozic pro disky je ale paradoxně dost málo: údajně je k dispozici trojice míst pro 3,5" a čtyři pozice pro 2,5" zařízení. Konektory desky jsou orientovány směrem nahoru, jelikož skříň je samozřejmě zamýšlena pro umístění na podlahu.

Zdroje: techPowerUp (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9), The Tech Report (1, 2), Hexus, AnandTech, SweClockers

Byl pro vás článek přínosný?