Hlavní navigace

Skvělá Google Camera je pro všechny Androidy KitKat a má nové funkce

17. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google do Play Storu vypustil novou aplikaci Fotoaparát, která funguje na všech smartphonech a tabletech s Androidem 4.4. Doposud si ji šetřil jen pro vlastní Nexusy. Aplikace má kromě toho nové funkce, ale řadu jich naopak zapomněla.

Refocus vypíchne objekt od pozadí

Klíčovou novinkou je režim rozostření objektivu. Jde o variaci na obdobné funkce refocus u nových Lumií, Galaxy S5 nebo Xperie Z2. Malé snímače a objektivy v mobilech kvůli fyzickým limitům trpí velkou hloubkou ostrosti. Mezi zaostřeným objektem a rozostřeným pozadím není velký rozdíl, necítíte tu hloubku scény. Toho naopak snadno dosahují zrcadlovky s dlouhými reálným ohniskovými vzdálenostmi a vysokou světelností.

Snímání hloubky
Snímání hloubky

Na mobilech se to začalo řešit až v posledních měsících. Zmínění výrobci simulují hloubku softwarově tak, že pořídí dvě a více fotografií s různým zaostřením těsně za sebou, a ty pak slepí dohromady. HTC One M8 k tomu používá hardwarový snímač hloubky, takže je teoreticky přesnější.

Google rovněž zvolil softwarovou cestu. Jednoduchý průvodce vás naučí, že nejdříve musíte zamířit na objekt, stisknout spoušť a pak rovně a pomalu zvednout mobil vzhůru. Díky změně perspektivy dokáže určit, který objekt je blíže a který dál. Zpracování sice trvá několik sekund, ale výsledek je hodně dobrý.

Po vyfocení můžete v editoru pomocí posuvníku měnit hloubku zaostření a kliknutím na konkrétní místo určíte, co má zůstat ostré. Není to samozřejmě stejná kvalita jako u velkého světelného objektivu, který navíc nepotřebuje čas na zpracování a snímá stejně dobře rychlou i pomalou scénu, ale Google z mobilů vytáhl, co se dalo. Daní za refocus je nižší rozlišení snímku. V základu je to bohužel jen 1024 × 768 px, v nastavení můžete zvolit i 2048 × 1536 px.

 

Fotokoule pro všechny

Díky uvolnění aplikace pro všechny KitKaty určitě vzroste počet sférických fotografií. Google navíc vylepšil editor, takže zvládne snímat až 50Mpx fotky. Ty jsou nejen detailnější, ale subjektivně jsou i lépe slepené. V aplikaci nechybí ani tradiční panoramatické snímky.

Zmizela však funkce pro tvorbu časosběrných (timelapse) videí, možnost focení ve formátu 16:9 a tak nastavení je pomálu. Ručně ovlivníte jen HDR, blesk, nastavit si můžete mřížku pro hledání zlatého středu a pak už jen zvolíte kompenzaci expozice. Jedna novinka přibyla u natáčení videa. Google vás upozorní, že natáčíte v režimu portrét a grafikou napoví, abyste mobil otočili do horizontální pozice (krajina). Abychom nezapomněli, nový je i vzhled s výrazným tlačítkem spouště a ovládáním pomocí gest. Zleva vytáhnete režimy, zprava se dostanete do galerie.

Borci z Android Police tradičně proklepli instalační soubor, jestli se v něm nenachází ještě další zajímavosti. Kód naznačuje, že Google chystá funkci pro tvorbu vlastních živých tapet z fotokoulí, přibydou nové ostřící režimy, vyvážení bílé a možná se vrátí časosběrná videa. A během natáčení videí bude možné fotit nebo na obraz aplikovat různé filtry a doplňky. To však až v příští aktualizaci, pokud si to Google mezitím nerozmyslí.

Byl pro vás článek přínosný?