Hlavní navigace

Skylink zrušil možnost přeskočit reklamu na stanicích TV Nova. Blíží se konec přetáčení u IPTV?

10. 7. 2019

Sdílet

Operátor Skylink, který kromě satelitní televize provozuje rovněž internetové IPTV/OTT vysílání zablokoval možnost přetáčení u stanic patřící pod televizi Nova. Té se stejně jako něterým jiným komerčním televizím nelíbí, že uživatelé mají možnost díky zpětnému zhlédnutí přeskakovat reklamy.

Omezení spočíváý v tom, že se při sledování můžete vrátit na časové ose libovolně zpět, ale když budete chtít skočit směrem vpřed, půjde to pouze na místo, kde jste pořad sledovali naposledy. Tohle fakticky ruší možnost přeskakovat reklamy jinak, než přehrávání nechat běžet a jít se třeba projít. Podobný krok plánuje Skylink i u stanic skupiny Prima. U pořadů, které si nahrajete by ale přetáčení mělo, alespoň zatím, stále fungovat normálně.

O tom, že se mnohé funkce IPTV komerčním stanicím nelíbí, už víme delší dobu. Alternativou je tyto stanice z nabídky vyřadit, což by ale většinový divák nepřekousl. Operátor tak vlastně musí přijít s nějakým technickým řešení  sám, neboť televize možnost přetáčení ovlivnit nijak nemají.

Tyto stanice ve volném vysílání (bez možnosti přetáčení) vysílají pouze v nízkém rozlišení SD a HD nabídnou jen pro placenou televizi, jakou je právě IPTV, případně satelit či kabelovka. Nova a Prima se objevila i v reklamním videu Skylinku, viz výše.

Jak jsou na tom ostatní operátoři?

Vzhledem k tomu, že jde o iniciativu skupiny Nova (a některých dalších televizních skupin), dá se předpokládat, že podobné omezení se časem objeví i u jiných operátorů. A to spíše  spíše u těch menších, kteří nemají tak silnou vyjednávací pozici.

Na dotaz Cnews odpovědělo několik operátorů v tom smyslu, že probíhají jednání a nechtějí případné omezení zatím komentovat. Oproti tomu největší IPTV/OTT operátor O2TV se vyjádřil, že nic podobného neplánuje. Skylink je sice velký operátor na satelitním poli, ale u internetové televize patří k těm menším.

Partnerem rubriky je společnost CETIN / Zrychlujemečesko.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.