Hlavní navigace

Skype zavádí nové klávesové zkratky a sdílení obrazovky na mobilech

17. 4. 2019

Sdílet

Komunikátor získává další a další funkce. Na klasických počítačích jde převážně o drobná vylepšení jako přístupnější funkce nebo obsluha pomocí klávesových zkratek. Na mobilech se ale chystá sdílení obrazovky.

Naposledy jsem informoval, že Skype podporuje videohovory až o 50 lidech. Po pár vylepšeních v této oblasti přichází další. Pokud používáte stabilní vydání klienta, získali jste nedávno verzi 8.42. Co nabízí nového? Během hovoru vyvoláte profily ostatních účastníků nebo účastnic hovoru. Před odesláním souborů, jež můžete přesunout rovnou do chatu, ještě získáte možnost si posílání rozmyslet. Neposíláte omylem špatný soubor? To si snáze uvědomíte díky náhledu.

Už si zase můžete nastavit stavovou zprávu dle vlastních preferencí. Kromě psaného sdělení své pocity vyjádříte skrze širokou nabídku emotikonů. K dispozici jsou i předem připravené zprávy pro běžné situace. Nedávno přidaná možnost při videohovoru rozmazat pozadí za vámi je teď přístupná přímo z nabídku během hovoru. Proč nebyla předtím?

Microsoft se dále pustil do zlepšování ovládání pomocí klávesových zkratek. Ve Windows změníte velikost náhledu videa kombinací Ctrl+Shift+J. Dále byly přidány nové globální klávesové zkratky do Skypu pro Windows 10. I když je okno třeba minimalizované, tak ztlumíte zvuk (Ctrl+M) nebo zavěsíte (Ctrl+E). Víc jich zatím není. Kdyby vám globální zkratky překážely, můžete je vypnout.

Sdílení obrazovky mobilních zařízení

Nevíme sice přesně, co všechno přinese Skype 8.43, ale s jednou novinkou se už Microsoft pochlubil. I na mobilech totiž budeme moci sdílet obrazovku. Doteď šlo o doménu klasických počítačů. Je samozřejmě otázka, nakolik využitelná funkce bude, tedy jestli najdeme dobré příležitosti k použití. Na počítači se funkce hodí, pokud někomu chcete např. ukázat, jak obsluhovat nějaký program.

Může se ale hodit také pro společné procházení prezentace, což by mohlo fungovat i na mobilu. I názorná ukázka obsluhy aplikace by mohla být tím případem. Podotýkám, že Microsoft nespecifikoval, zda je funkce dostupná i na tabletech. Implikuje spíše, že nikoli. Komunikátor ve verzi 8.43 je možné testovat v rámci programu Skype Insider.

Byl pro vás článek přínosný?