Hlavní navigace

Skype bude přímou součástí Windows 8.1. Nahradí Zprávy a pozlobí konkurenci

16. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete, když si na Microsoft vyšlápla Evropská komise kvůli zneužívání dominantního postavení ve Windows? Vyústilo to v prodej speciálních edic systému bez přehrávače Windows Media Player a později v nasazení ballot screenu pro výběr alternativních webových prohlížečů.

Microsoft pak možná i z obav o další soudy očesával Windows sám, případně si nové funkce museli uživatelé nainstalovat dobrovolně. Proto vznikly například balíky Essentials. Windows Live přinesl lepší správu obrázků, střih videa, komunikační a dokonalejší e-mailový klient apod. Balík Windows Security pak dokázal zatočit s viry, trojany, malwarem a jinou havětí.

Skype již omezeně podporuje video ve vysokém rozlišení

Dnes už Microsoft strach nemá. Ve Windows 8 už bezpečnostní software je a přibyla těsnější návaznost na jiné domácí služby. Třeba e-mail Outlook.com, herní síť Xbox Live, vyhledávač Bing nebo úložiště SkyDrive. Ve Windows 8.1 pak ve výchozí instalaci přibude Skype. IM síť, kterou používá 300 milionů lidí a kterou denně protečou dvě miliardy minut hovorů.

Už jsme to (neoficiálně) věděli dávno. Skype definitivně nahradí starou aplikaci Zprávy, která je jakýmsi přežitkem dřívějšího Windows Live Messengeru. Skype je lepší a Microsoft mu teď věnuje výhradní podporu, byť ty dotykové verze pro Windows 8 a Windows Phone jsou funkčně stále pozadu za desktopem. Jednou z oznámených novinek ve Windows 8.1 bude možnost přijmout hovor i na zamknuté obrazovce. Snad ale tato funkce půjde vypnout, protože to sice může ušetřit čas při psaní hesla, ale zároveň to dává ostatním uživatelům právo zvednout cizí hovor.

 

Cloud24

Uživatele tato změna jistě potěší, otázkou je, co na to řekne konkurence. Tvůrci Facebook Messengeru, WhatsAppu, Viberu nebo Hangouts by se jistě upsali ďáblovi, aby získali prominentní místo v nových Windows. Na integraci Skypu by ale soudy pravděpodobně neslyšely, protože nový systém nesplňuje parametry „dominantního postavení“. Windows 8 mají po roce stále jen 5% tržní podíl.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?