Hlavní navigace

Skype míří na burzu, vydá akcie za sto milionů dolarů

10. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší VoIP síť na světě chystá první emisi akcií na veřejný trh (Nasdaq). Podle dokumentu předloženého americké komisi uvažují o nabídce cenných papírů v maximální hodnotě 100 milionů amerických dolarů. To se ještě může změnit. I tak se jedná o malé procento společnosti, jejíž hodnota je více než dvě a půl miliady dolarů.

Dokument prozradil další zajímavá čísla. Skype v prvním pololetí letošního roku vydělal 406 milionů, přitom čistý zisk činil pouze 13 milionů. Ve stejném období sítí prošla jedna miliarda minut hovorů, 40 % z toho činí videohovory. Uživatelé také poslali 84 milionů SMSek. Skype používalo 124 milionů uživatelů měsíčně (celkem hlásí 860 milionů), jen 8,1 milionů však využívá placených služeb. Ale když už platí, tak průměrmě 96 dolarů ročně.

Jen připomene, že Skype založili v roce 2003 Niklas Zennström a Janus Friss (ti momentálně rozjíždějí novou službu Rdio), dva roky nato ji prodali aukčnímu serveru eBay za 2,6 miliardy dolarů. Loni na podzim se pak eBay zbavil asi 70% podílu za zhruba dvě miliardy.

Zdroj: TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?