Hlavní navigace

Skype ohrožuje bezpečnost svých uživatelů. Kdokoli může odhalit vaši IP adresu

1. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počet uživatelů Skypu utěšeně roste, komunikační platforma s trochou nadsázky prorůstá do každičkého zařízení na naší planetě. Povětšinou nám tento software dělá radost, se správnou webkamerou s ním již například můžete pořádat videohovory v plnohodnotném HD rozlišení. Radost nám naopak neudělala prvotní implementace pro mobilní systém Windows Phone. Tentokrát pro vás máme další neradostnou zprávu, týká se však bezpečnosti. Ve Skypu byla nalezena zneužitelná mezera, útočník podle všeho může velice snadným způsobem odhalit vaši IP adresu.

Tip: Skype pro Windows Phone je už ve finální verzi, omezení zůstávají

Celý proces spočívá v tom, že si potenciální zájemce stáhne příslušně upravený Skype 5.5 a posléze pozmění pár klíčů v registru Windows. Dále stačí použít funkci Přidat kontakt, avšak neodeslat žádost o přidání, pouze zobrazit profil daného uživatele. Tím dojde k odhalení IP adresy, příslušný záznam si posléze najdete v logu. Uživatel na druhé straně přitom nemá vůbec tušení, že si někdo prohlíží jeho profil, natož pak IP adresu. Se získanými údaji lze dohledat, kde osoba žije, případně kdo je jejím poskytovatelem připojení k Internetu. Crackeři se pak mohou pokusit přímo napadnout konkrétní počítač.

 

Podmínkou získání IP adresy přirozeně je, že se uživatel aktuálně nachází ve stavu online. Microsoft, stále poměrně čerstvý vlastník Skypu, prý popsaný problém momentálně prošetřuje. Lze předpokládat, že jej brzy rovnou eliminuje. Pakliže vás zajímají technické záležitosti, postup k odhalení IP adresy naleznete na serveru Pastebin.

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?