Hlavní navigace

Skype v5.5 beta – zase o kus blíže Facebooku

21. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí vyšla nová betaverze Skypu v5.5. V ní vývojáři vylepšili stávající funkce pro komunikaci přes Facebook, jako je chat (modifikovaný XMPP), ale zlepšili také videohovory. Několik kosmetických změn prodělalo i uživatelské rozhraní. Není se však čeho obávat – rám s ovládacími prvky je šedý a ne modrý a vedle kontaktů přibyla záložka Facebook. I když jde o betaverzi, potěší plná lokalizace do českého jazyka a to jak v programu, tak i během instalace.

Abyste mohli používat Facebook chat a vidět příspěvky na své zdi, musíte na Facebooku povolit přístup Skypu k vašim soukromým údajům. Toho docílíte kliknutím na následující odkaz. Toto spojení však zatím příliš nedoporučuji – protože se jedná o testovací provoz, nedokončili vývojáři zabezpečenou aplikaci pro Facebook a komunikace není šifrována nadstavbou síťového protokolu https. Pokud pracujete v nezabezpečené síti, může vám někdo snadno odcizit heslo a tím pádem i účet na Facebooku.

Novinkou je služba SkpFB, která má být jakousi zjednodušenou facebookovou zdí. Ta slouží nejen pro komunikaci s lidmi ve vašich kontaktech klientu Skype a přáteli na Facebooku, ale také k diskuzi s ostatními uživateli této služby.

S pětkovou řadou Skypu přibyla vpravo nahoře lišta, díky které můžete číst příspěvky na své zdi. Doposud bylo příspěvky možné pouze číst. S verzí 5.5 však máte možnost přidávat komentáře a „lajkovat“ příspěvky (Like = To se mi líbí). Bohužel není funkce dotažená do konce. Pokud napíšete komentář, nezobrazují se pod ním nové příspěvky ani po kliknutí na tlačítko aktualizovat.

I když se všude píše o integraci Facebook chatu do Skypu, mně se jej zpočátku nedařilo zprovoznit. I přes několik pokusů a restartování aplikace jsem v levé části programu stále viděl status „Připojuji...“. Pro spuštění musíte mít nastavený Skype klient do stavu online. Pokud jste neviditelní (invisible), není možné se přihlásit. Také není možné měnit statusy a jste permanentně online. Z tohoto důvodu nelze zatím funkci Facebook chatu doporučit. Pokud chcete Facebook chat spolehlivě využívat jinde než v internetovém prohlížeči, mohu z vlastní zkušenosti doporučit univerzálního kecálka Trillian.

Instalační soubor Skype v5.5 beta stahujte zde.

Zdroj: blog Skype

 

Byl pro vás článek přínosný?