Hlavní navigace

SLC cache už i v mobilu. Extrémně rychlé UFS 3.0 úložiště od WD má zápis až 750 MB/s

4. 3. 2019

Sdílet

Minulý týden jsme psali o extrémně rychlém úložišti UFS 3.0 pro mobily, které na MWC 2019 oznámil Samsung. Toto SSD v jednom pouzdře má dosahovat rekordně rychlého čtení, až 2100 MB/s, což je daleko přede vším, co lze mít v telefonu teď. Paralelně se Samsungem ovšem oznámil podobnou novinku také Western Digital (neboli dříve SanDisk). Tato firma také oznámila úložiště UFS 3.0. A proti Samsungu má zase být o dost napřed jinde: má zatím asi nejrychlejší zápis, jaký u mobilního úložiště byl.

 

Nejrychlejší zápis v mobilu

Výrobek WD se jmenuje iNAND MC EU511. Jsou to také SSD v jednom pouzdře používající výkonné rozhraní UFS 3.0 a budou mít podobné cílové použití. WD uvádí, že v nich vidí komplementární technologii pro superrychlé mobilní připojení 5G. Zařízení bude také mít kapacitu až 512 GB, ovšem v tomto případě je založené na vrstvených pamětech NAND („BiCS“) vyráběných společným podnikem WD a Toshiby. Stejně jako u Samsungu je to nejnovější generace této technologie s 96 vrstvami a se zápisem TLC.

Tento „čip“ (přesněji vícečipové pouzdro) používá dvoulinkové rozhraní UFS 3.0, díky čemuž může přenosová rychlost být teoreticky až 23,2 Gb/s neboli 2900 MB/s. Ovšem WD maximální rychlost čtení neuvádí, což trošku svádí k myšlence, že není tak vysoká jako maximum u Samsungu. Čím se však chlubí, je rychlost zápisu. A ta má sekvenčně dělat až 750 MB/s, což už je na úložiště USF dost slušné číslo. U onoho zatím nejrychlejšího Samsungu totiž výkon zápisu je jenom 410 MB/s.

SLC cache už i v mobilech

Takto rychlého zápisu dosahuje WD trikem, který známe z SSD pro počítače. Toto úložiště totiž také používá zapisovací SLC cache, zde nazvanou iNAND SmartSLC. Zápisy tedy jsou nejdříve realizovány v režimu SLC, díky čemuž mohou být hotové podstatně rychleji, a později v nečinnosti data elektronika převede na TLC bloky. Má to však stejné výhody a nevýhody jako v PC. To znamená, že maximální rychlost zápisu není trvale udržitelná a po zaplnění SLC zóny se tedy sníží z oněch 750 MB/s na podstatně menší číslo.

Je samozřejmě otázka, jak důležité takové vysoké hodnoty v mobilu jsou, ale umožnily by například velmi rychlé nahrávání filmů do zařízení (WD uvádí jako příklad, že 4,5GB film by se nahrál za méně než 4 sekundy). Pravda, takový mobil už bude muset být připojen přes 10Gb/s USB 3.1 Gen2 (respektive teď už USB 3.2 Gen2...), jinak by zápis brzdil přenos dat kabelem. Nebo se otevírá možnost záznamu videa s velmi vysokou snímkovou frekvencí nebo rozlišením jen s mírnou (nebo dokonce žádnou) kompresí. A nebo – dle WD – pro okamžité ukládání dat přicházejících do telefonu oním 5G připojením. I když zde si myslím, že reálně ještě dlouho budou napřed před rychlostí stahování i běžná úložiště.

western digital inand mc eu511 uloziste ufs 3 0 Podle WD má extrémně rychlé úložiště UFS 3.0 být důležitým doplňkem rychlého mobilního připojení v éře 5G

Toto UFS miniSSD bude vyráběno v pouzdru velkém 11,5 × 13 mm, a to včetně 512GB verze, v níž by mělo být na sobě napěchováno poměrně dost čipů (osm křemíků NAND a k tomu ještě řadič). Kromě největší verze ovšem budou existovat i varianty s nižší kapacitou: 64 GB, 128 GB a 256 GB. WD uvádí, že vzorky těchto úložišť už začal dodávat zákazníkům, takže by se snad mohly v nějakém špičkovém mobilu objevit ještě letos.

Galerie: Samsung 512GB eUFS 3.0

Byl pro vás článek přínosný?