Hlavní navigace

Mobily lze na dálku sledovat i bez vědomí uživatele. Není třeba ani GPS

17. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci z bostonské Northeastern University přišli na nový způsob, jak „přesně“ detekovat vaši polohu. Nepotřebují k tomu aktivní GPS, ani váš souhlas. O sledování se uživatel prakticky nedozví. Uvozovky jsou ale na místě, protože přesnost se bude odvíjet od několika faktorů. Výzkumný tým využil jiných senzorů v mobilu, konkrétně akcelerometru, gyroskopu a magnetometru (elektronického kompasu). S nimi lze vypočítat zrychlení, otočení a směr. Využívají je i lepší softwarové navigace a jsou součástí hardwarových inerciálních měřicích jednotek. V obou případech tyto senzory pomáhají udržet navigaci například při cestě v tunelu, kde se signál GPS ztratí. TIP: Vypnete lokalizační služby a vyjmete SIM. Android vás může sledovat i tak Jenže u navigace známe počáteční bod a od něj se pak sleduje další směr. Vědci takový komfort nemají. Aplikace v mobilu jim může kreslit slepou mapu a oni ji následně musí porovnat se skutečnou sítí silnic. Ke skutečné poloze se dopátrali při testech v Bostonu, Massachusetts nebo Londýně.

Bojíte se narušení soukromí?

Ona přesnost se odvíjí od unikátního tvaru ulic. Profesor Guevara Noubir, který se na výzkumu podílel, říká, že na Manhattanu s pravoúhlými ulicemi je detekce polohy složitá, ale v Bostonu plném kudrlinek je úspěšnost vyšší. Až v 50 % případů byla skutečná trasa v jednom z pěti odhadnutých výsledků. Při opakovaných jízdách se přesnost zvyšovala až přes 90 %. Klíčové ale bude upřesnění polohy, ať už odhadem podle IP adresy nebo ručním zadáním města, ve které se sledovaná osoba pohybuje.

TIP: Velký průšvih v USA. Kdokoliv mohl živě sledovat polohu všech mobilů

Zákeřná LED svítilna

Výzkumníci toto sledovátko schovali jak jinak než do aplikace navenek fungující jako LED svítilna. To je snad nejtypičtější příklad malwarem napadaného softwaru. Vtip je ale v tom, že pokud by si aplikace žádala udělení souhlasu se sledováním polohy přes GPS, uživatel by zbystřil. Jenže jejich svítilna využívá internet i tři zmíněné senzory, aniž by o tom uživatel věděl.

Sledování funguje na iOS i Androidu a zatím na něj není lék. Leda tak dávat pozor na instalované aplikace a některým blokovat přístup k internetu. Apple zprávu nechtěl komentovat, ale Google uvedl, že přístup k senzorům bude regulovat v nadcházejícím Androidu P.

Byl pro vás článek přínosný?