Hlavní navigace

Sledujte s námi: Dotcom vrací úder, spouští superúložiště Mega

19. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svět po Megauploadu

Loni 19. ledna byl díky kooperaci FBI a jiných mezinárodních úřadů kompletně odstaven Megaupload, jedno z největších souborových úložišť světa. Okamžitě byly zrušeny servery, zmraženy bankovní účty a chyceni hlavní představitelé Megauploadu v čele s Kimem (Schmitzem) Dotcomem. Stále není úplně jednoznačné, jestli zátah byl oprávněný, nebo úřady zneužily svou pravomoc, či za celou aférou stojí jen zábavní průmysl, jenž se bál pirátského doupěte.

Megaupload nicméně posloužil jako účinný katalyzátor. Konkurenční úložiště okamžitě reagovala změnou podmínek. Služby přestaly vyplácet odměny uploaderům a rušily funkci sdílení. Některé skončily úplně. Případ The Pirate Bay byl rovněž obrovský, ale známý tracker se nepodařilo nikdy zrušit. Megaupload zasáhl (nejen) pirátskou scénu jako nic jiného předtím.

 

Stále mluvím o pirátech, neboť ti jsou důvodem zkázy slavného serveru. Nicméně existovaly miliony lidí, kteří Megaupload používali zcela legálně jako vzdálený disk pro zálohu vlastních souborů. Asi už nikdy své soubory neuvidí.

Kim Dotcom byl mezitím na Novém Zélandu propuštěn do domácího vězení. Natočil vlastní hudbu, škládlil chystanou hudební službou Megabox, ale na pozadí chystal velkolepý comeback. V půlce léta oznámil, že chystá lepší, větší, rychlejší a bezpečnější úložiště. Dostalo jméno Mega a Dotcom sliboval servery rozeseté po celém světě, absolutní bezpečnost díky šifrování dat na straně uživatele a další vychytávky.

Mega.co.nz
Mega.co.nz

V rozhovoru pro časopis Wired se rozpovídal o tom, že ochranu copyrightu už tentokrát nepodcení. Bezpečněji se prý mohou cítit uživatelé i majitelé autorských práv, kteří navíc budou moci využít lepších nástrojů pro mazání souborů ze serveru. Díky šifrování nebudou mít provozovatelé serverů dohled nad tím, co je u nich uloženo. A proto může kapacitu pro Mega nabídnout kdokoliv na celém světě. Stačí aby splnil tyto požadavky na hardware a připojení.

Ještě před spuštěním Mega se nové úložiště dostalo do problémů, gabonský registrátor zabavil Dotcomovu týmu doménu Me.ga. Nakonec tak poběží na méně atraktivní adrese mega.co.nz. Nakonec kontroverzní Němec ohlásil, že Mega spustí v den ročního výročí odstavení Megauploadu. Což je dnes, nebo zítra. Záleží na časových pásmech.

Mega startuje, sledujeme živě

[10:51] – Už víme, že Mega v základu nabídne bezplatnou úložnou kapacitu 50 GB. Screenshot prozradil i nastavení účtu. Nechybí webové akcelerátory pro stahování i nahrávání, omezovač rychlosti nebo zabezpečený protokol SSL.

[10:56] – Adresa mega.co.nz stále není aktivní a odkazuje na osobní web Dotcoma. Doména je mimochodem vedena u australského registrátora Instra Corporation, který službě Mega bude poskytovat i úložný prostor a e-mailové služby.

[10:58] – Někteří zahraniční novináři už testují betaverzi Mega, například TechCrunch nebo TorrentFreak.

[11:01] – Kromě bezplatného účtu bude Mega nabízet i tři placené, prémiové. Liší se kapacitou a množstvím dat, která lze měsíčně skrz účet přenést. 

  Free Pro I Pro II Pro III
úložná kapacita 50 GB 500 GB 2 TB 4 TB
měsíční limit dat 100 GB ? 1 TB 4 TB 8 TB
cena za měsíc zdarma 9,99 eura 19,99 eura 29,99 eura
cena za rok zdarma 99,99 eura 19,99 eura 299,99 eura

[11:08] – Mega bude zatím fungovat jen na webu, ale v plánu jsou i mobilní aplikace, synchronizační software pro všchny platformy (podobně jako Dropbox, SkyDrive, Google Drive a další) a také ulitity, které Mega připojí jako další pevný disk na počítači s Windows, OS X a Linuxem. 

[11:10] – Mega nemá ambice být jen úložištěm, což dokazují i budoucí plány na integrované webové aplikace. Chystá se tabulkový a textový editor nebo kalendář. I Google Docs a Office Web Apps zřejmě dostanou novou konkurenci.

[11:19] – Betatesteři si pochvalují přehledný a funkční web, který prý ideálně funguje hlavně v prohlížeči Chrome. Soubory lze třídit do složek, nechybí ani koš. Pracuje se s tím podobně jako na počítači. Lze označit více souborů a někam přetáhnout. Podobně jako u Dropboxu je možné sdílet adresáře s ostatními uživateli (kontakty).

[11:55] – TorrentFreak přínáší první várku screenshotů správce souborů a uploadu. Zároveň Mega hodnotí jako bezpečné, ale nikoliv anonymní úložiště. Mega si uchovává IP adresy, statistiky datového provozu a jiné logy, které budou při pozdějším dokazování sloužit třeba jako důkazní materiál.

[12:10] – V interview pro ArsTechnica.com Dotcom prozradil, že se přihlásilo více než 1000 společností, které se chtějí zapojit do Mega a nabídnout své servery pro globální síť. První stovky z nich se mají do Mega zapojit v následujících měsících. Dotcom také připomněl, že každý soubor bude v síti Mega uložen minimálně dvakrát, takže odstavení jednoho serveru by uživatele neohrozilo. Dodal ještě, že celou věc stále řeší s velkým týmem právníků a také nezapomněl vyjmenovat další výhody úložiště.

[14:20] – V rozhovoru pro Guardian Dotcom opakuje, že cílem Mega je přinést silnější zabezpečení na web. Chtějí být impulzem k tomu, aby se šifrovaný přenos používal i u jiných služeb. Také zkritizoval Hollywood, protože vlastně podněcuje pirátství tím, jak nerozumí celosvětové síti. Na internetu nejsou hranice, zatímco u distribuce filmů (ale i jiných obsahů) ano. Odlišná data premiér nutí lidi stahovat a neplatit.

" width="560" height="315" frameborder="0">

[15:45] Oficiální spuštění Mega je naplánováno na 18:48 našeho času. Dotcom novou službu odstartuje rok po zátahu na Megaupload, vychází to přesně na minutu. Na Novém Zélandu už toho času bude pondělí 20. ledna 6:48 ráno.

[15:50] Dotcom očekává, že v první hodinu se na Mega přijdou podívat miliony lidí, takže to možná postihne i dostupnost serveru.

[18:45] O Megauploadu se říkalo, že měl na svědomí 4 % internetového provozu. U Mega si Dotcom přeje alespoň 5 %.

Mega je online

[18:48] Mega (mega.co.nz) už běží! Ale hrozně pomalu…

[18:50] Nechybí ani česká a slovenská verze.

[19:10] Název MEGA vznikl jako rekurzivní akronym Mega Encrypted Global Access.

[19:15] Web je stále hodně pomalý. Dotcom mluví o tisících registracích za minutu.

[19:20] Zatím můžeme zkoumat akorát nápovědu a podmínky. Zajímavá skutečnost: kvůli šifrování nad Mega nemůže vzniknout videopřehrávač jako dřívější Megavideo.

[19:40] Počet registrovaných účtů překročil 100 000.

[19:45] Upload nám stále nefunguje, ani malý soubor se kvůli žátěži nedaří nahrát na server. Zde je alespoň pár screenshotů, jak vypadá prostředív češtině. Nastavení i souborový správce vypadají opravdu hezky a jednoduše.

Mega právě odstartovalo Mega právě odstartovalo Mega právě odstartovalo

[19:55] Tohle se Applu nebude líbit. Není vám ta ikonka povědomá? Vlevo iCloud, vpravo Mega.

iCloud Mega

[20:05] Dotcom odhalil další plány. Dříve se mluvilo o hudební službě Megabox, teď ukázal screenshot Megamovie! Vidíme filmy, televizní pořady (seriály) a hudbu (videoklipy). Bližší informace bohužel nemáme.

Dotcom odhalil Megamovie

[22:15] Po dvou hodinách provozu se už zaregistrovalo 250 000 lidí.

Článek průběžně aktualizujeme…

Byl pro vás článek přínosný?