Hlavní navigace

Sledujte s námi odhalení Google Drive. Už se to blíží

24. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Drive od začátku

Fanoušci synchronizovaných úložišť mají tento týden velké žně. Po updatovaném SkyDrivu a Dropboxu se bude o místo na disku hlásit také Google Drive. Ač nejde o novou službu, prakticky se bude úplně lišit od toho, co Google nabízel doteď.

Stručnou historii služby s názvem Google Drive najdete v naší starší bleskovce. Pro začátek jen stačí vědět, že jednoduchou formu Google Drive už borci z Mountain View nabízeli v roce 2007. V téže době se také parta nadšenců rozhodla vytvořit aplikaci, která namapovala síťový disk z volné kapacity Gmailu. Ani jedna ze služeb už dnes nefunguje.

Zhruba ve stejné době Google vydal online kancelářský balíček Docs (tabulky, text a prezentace), jenž se v roce 2010 stal také úložištěm libovolných souborů. Základní kapacita 1 GB ale prakticky nedovolovala použít Docs jinak než pro menší kancelářské soubory. (Větší kapacitu jste si však mohli a stále můžete přikoupit). Zásadním nedostatkem ovšem bylo, že k Docs neexistovala vhodná aplikace pro počítače ani mobily, web byl nativním prostředím.

Loni v létě poprvé unikly plány renovované služby Google Drive, kterou jsme na Cnews začali pečlivě sledovat.

Nyní už víme, že Docs budou přejmenované na Drive, nabídnou základní kapacitu 5 GB a k dispozice budou i aplikace pro Windows/Mac OS X a Android (o iOS zatím s jistotou nevíme). Docs pochopitelně zůstanou pro úpravu uložených dokumentů.

Dnešní objevy

Petr Šípek dnes jako první u nás objevil, že úložiště v Docs dostalo do vínku pětinásobnou kapacitu. Externí úložiště s 5120 MB bude jistě základem pro chystaný Drive.

Samotné prostředí Google Docs se nijak nezměnilo.

Adresa drive.google.com je už aktivní, ale bez obsahu…

Odhalení Google Drive

… což potvrzuje i dotaz na Google.com. Indexovací robot už zaregistroval pár stránek, ale ty nejsou veřejnosti přístupné.

Odhalení Google Drive

16:18 – dle Reuters bude Google Drive spuštěn už dnes. To potvrzují i naše zdroje.

16:20 – v anglické nápovědě se už o Google Drive hovoří. In the new owner's Google Drive on the web, click the Upload button to see the amount of storage used/available.

18:35 – Je to tady, Google Drive je oficiálně představen. Podrobnosti v zítřejším článku.

Článek je neustále aktualizován.

Byl pro vás článek přínosný?