Hlavní navigace

Slevy Ryzenů 7000 jsou jenom dočasné, po „Black Friday“ možná zase ceny stoupnou

25. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Příjemně snížené ceny procesory Ryzenů 7000, které se tento týden objevily v obchodech, bohužel asi nevydrží dlouho.

Před týdnem se u procesorů Ryzen 7000 od AMD objevily zajímavé slevy (až o 15–20 %), což je dost neobvyklé u něčeho, co přišlo na trh teprve před dvěma měsíci. Slevy v USA i v EU se pak objevily dokonce i v oficiálním obchodě AMD. Chvíli to proto vypadalo, že by mohlo jít o trvalé snížení jejich cen, ale tak to bohužel nebude. Firma potvrdila, že jde o dočasnou akci spojenou s předvánočními akcemi (tzv. Black Friday a podobně).

Slevy se objevily nejprve v množství amerických i evropských obchodů, ale poté upravilo cenovky také samotné AMD (které má malý oficiální e-shop na svých stránkách). U zlevněných procesorů se tam dokonce objevil později zase odstraněný vábící titulek „New Low Price“, což je formulace trošku svádějící k výkladu, že tím AMD ohlašuje snížení ceny.

Zas taková legrace to ale nebude. Tato interpretace asi napadla hodně lidí, takže AMD například webu PCGamesHardware sdělilo oficiální popření. Podle toho u Ryzenů 7000 „nenastalo žádné oficiální snížení ceny“. Toto sdělení ukazuje, že ceny jsou seškrtané dočasně v rámci slevové kampaně probíhající v současných dnech. Tudíž tyto slevy budou mít jen omezené trvání.

Slevy procesorů Ryzen 7000 v obchodě AMD s popiskem New Low Price Slevy procesorů Ryzen 7000 v obchodě AMD s popiskem New Low Price (zdroj: VideoCardz)

Pokud jich tedy chcete využít, asi byste měli raději spěchat, protože nevíme, jak dlouho ještě budou platit. V Americe „Black Friday“ tradičně připadá na pátek po svátku Díkuvzdání (letos 24. 11.), tedy dnešní den. Někdy po tomto termínu by tedy mohly slevy skončit, nebo třeba být zeslabené.

Na druhou stranu vás tímto rozhodně nechceme nabádat k nějakému panickému nakupování, to se většinou nevyplácí. Pokud byste za normálních okolností nákupu v této chvíli nakloněni nebyli, ale teď vás nahlodává pocit, že můžete o něco přijít, asi se jím nemusíte stresovat. I když na několik měsíců mohou ceny procesorů stoupnout zpět, neznamená to že se jedná o nějakou neopakovatelnou šanci.

Máme historickou zkušenost například z roku 2017, kdy také AMD bojovalo o prodeje (i když to bylo spíše silnější pozicí Intelu než ekonomickou krizí). A ta ukazuje, že takové hluboké slevy trvající po omezenou dobu právě v období „Black Friday“ výprodejů se později nejspíš vrátí i trvale. A proto Zeny 4 také nejspíš budou zlevněné i někdy v budoucnu, jen budete muset déle čekat (na jaro, příští podzim…). A navíc, pokud nákup odložíte, už pak asi nezaplatíte tolik za paměti DDR5 a deska také možná vyjde levněji.

Zdroje: VideoCardz, PCGamesHardware

Byl pro vás článek přínosný?