Hlavní navigace

SlimBrowser: prohlížeč z minulosti, který zapomíná, v jaké době žije

17. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V segmentu webových prohlížečů již roky panuje válečný stav, původně spolu bojovali Netscape Navigator a Internet Explorer, později se o první příčku prali Internet Explorer s Firefoxem, naposledy se do této války zapojil Google Chrome. Nabídka je dnes skutečně široká a kromě zmíněných (neopomeňme také Operu a Safari) čítá i aplikace, které obvykle ve statistikách figurují v kolonce „ostatní“. Dnes se podíváme na jeden z těch „ostatních“ – SlimBrowser, který jsme testovali ve verzi 6.0. Od většiny konkurentů, postavených především na vykreslovacím jádře WebKit (hlavně Chrome nebo Safari), se odlišuje využíváním jádra Trident, známého z Internet Exploreru.


Stažení a instalace

SlimBrowser můžete stáhnout z www.slimbrowser.net ve dvou variantách: první je určená pro Windows XP, Vista, 2003, 2008 a 7, starší řada 5.0 pak pracuje ve starších systémech Windows 95, 98 a Me.

Po stažení a spuštění instalačního balíčku se vás ujme tradiční průvodce instalací, který v prvním kroku nabídne volbu jazyka. Bohužel čeština ani slovenština v nabídce nefigurují, samotná aplikace nicméně česky umí.

Následuje schválení licenčního ujednání, v němž společnost FlashPeak deklaruje SlimBrowser jako freeware, který můžete instalovat a používat na neomezeném počtu počítačů. Upozorňuje ale, že je výhradním vlastníkem a tato licence není převoditelná. Kromě toho zakazuje překládat, analyzovat, dekompilovat nebo upravovat program. Dále se jako obvykle zříká odpovědnosti za případné škody, které by používání SlimBrowseru mohlo způsobit. Zajímavá a nepříliš častá je klauzule, podle níž FlashPeak nezaručuje, že software není v rozporu s právy třetích stran. Pokud chcete program nainstalovat, nezbude vám než s těmito podmínkami souhlasit (I Agree).

Následuje výběr komponent k instalaci. Kromě samotného programu si můžete zvolit, zda se  mají nainstalovat soubory nutné k zornzaení jiného než anglického uživatelského prostředí. Doporučujeme ponechat předvolbu Language Files aktivní, abyste mohli později přepnout prohlížeč do češtiny.

Pokud nemáte nějaký vážný důvod, proč změnit výchozí složku, kam bude aplikace nainstalována (tj. C:\Program Files\SlimBrowser), můžete pokračovat stiskem Install. V opačném případě je tu tlačítko Browse, skrze které můžete vybrat jiné cílové umístění.

Poté již proběhne kopírování souborů a konfigurace registrů.

Na konci instalace dostanete možnost spustit SlimBrowser a také ho nastavit jako výchozí prohlížeč. Jestliže chcete aplikaci jen otestovat a primárně používáte jiný browser, doporučujeme Set As Default Browser nevybírat.

Závan minulosti

Zástupce pro spuštění najdete v nabídce Start → Programy FlashPeak SlimBrowser → FlashPeak SlimBrowser. Kromě toho instalátor také poněkud drze vnutí ikonu do panelu rychlého spuštění a na plochu. Pokud jste v závěru instalace nenastavili prohlížeč jako výchozí, zeptá se na tuto volbu znovu při prvním spuštění. Doporučujeme vybrat Don't ask me again a odpovědět stiskem tlačítka No.

Pak se již ocitnete v prostředí samotného prohlížeče, které internetovým pamětníkům pravděpodobně svým pojetím připomene historické verze jejich oblíbených browserů. Pokud by se vám výchozí vzhled nelíbil, můžete ho změnit, na oficiální stránce programu je ke stažení bezmála 170 oblečků. Stačí tento web navštívit ve SlimBrowseru, zvolit si vzhled a klepnout na odkaz Install, vzhled prohlížeče se změní automaticky, bez nutnosti cokoli stahovat, potvrzovat nebo instalovat.

Zatímco některé oblečky jsou spíše konzervativní (například Windows XP kopíruje výchozí vzhled tohoto operačního systému), jiné jsou poměrně futuristické a netradiční. Pokud tedy v tomto směru toužíte po jedinečnosti, SlimBrowser takřka jistě uspokojí vaše estetické nároky.

Dalším krokem, který pravděpodobně uděláte, bude přepnutí aplikace do českého jazyka. Tuto možnost najdete v nabíce Language → Interface Language → Czech. Kromě češtiny je možné přepnout prohlížeč také do slovenštiny. Překlad ale není stoprocentní, některé dialogy a prvky zůstávají v angličtině, jiné jsou přeložené poněkud kostrbatě (očividně s pomocí automatického překladače).

Výchozí rozhraní se skládá z nabídky, která je oproti jiným prohlížečům výrazně bohatší, následuje nástrojová lišta s tlačítky, jež byste mohli nejčastěji potřebovat. A vedle ní je situován adresní řádek a pole pro rychlé vyhledávání. Níže sídlí, podobně jako ve starším Internet Exploreru, lišta s odkazy z Oblíbených položek, pod ní pak ouška pro přepínání mezi listy.

Dnes již patrně neohromí, že prohlížeč zvládá práci s více otevřenými stránkami v jednom okně, byť „služebně starší“ uživatelé možná vzpomenou na doby, kdy tomu tak nebylo, a každá stránka měla své vlastní okno.

Samozřejmě můžete uspořádat panely nástrojů jinak, stejně jako lze přidávat nebo odebírat tlačítka tak, aby aplikace vypadala podle vašich představ. Při troše snahy tak můžete minimalizovat celé rozhraní skoro až do podoby aktuálního Firefoxu či Chromu.

Rychlé vyhledávání umí používat celou řadu služeb, počínaje Googlem, přes Ask.com, až po hledání na YouTube, eBayi, Wikipedii, Amazonu atd. Pokud by vám nějaký vyhledávač v nabídce chyběl, můžete si nadefinovat vlastní. Stačí web otevřít a v panelu vyhledávání použít volbu Create Your Own Search Engine. SlimBrowser si sám zjistí, jakým způsobem je odesílán dotaz, a následně nabídne uložení vyhledávače do nabídky.

Další praktickou funkcí je obnovení relace. Tuto schopnost oceníte v okamžiku, kdy software z nějakého důvodu spadne, nebo jej budete muset násilně ukončit. Při dalším spuštění se pak načtou stránky v tom stavu, v jakém byly předtím. Tuto volbu najdete v nabídce Nástroje Nastavení Po spuštění pod položkou Obnovit poslední otevřené stránky. Pokud tuto funkci aktivujete, při zavření a znovuotevření bude aplikace pokračovat v poslední relaci.

Možnosti nastavení

Projděme si nyní některé možnosti, které najdete v nastavení:

  • Domácí stránky – Nastavení výchozí stránky, která se zobrazí při spuštění aplikace.
  • Blokovat Popup okna – Blokování vyskakovacích oken v prohlížeči. Ve výchozím nastavení je toto chování zakázáno, můžete ho nicméně pro vybrané weby povolit.
  • Download Manager – Ve výchozím stavu používá SlimBrowser správce stahování z Internet Exploreru. Můžete ale používat i jeho vlastní, ten by měl být rychlejší.
  • Nastavení zobrazování – Které z dostupných prvků stránky se mají načítat – můžete vypnout nebo zapnout obrázky, videa, skripty, objekty ActiveX, animace, zvuky, Java aplety a Flashové objekty.
  • Soukromí – V této sekci lze nastavit automatické mazání historie, cookies a dočasných souborů při ukončení prohlížeče. Kromě toho lze stanovit dobu neaktivity, po jejímž uplynutí se prohlížeč uzamkne, heslo k jeho odemčení, nebo zkratku, po jejímž stisknutí se schová (což využijete například při vstupu šéfa do kanceláře).
  • Myš – Nastavení některých gest myší. Gesta jsou ale (například ve srovnání s Operou) poměrně omezená: klepnutí levým tlačítkem myši při současně stisknutém pravém tlačítku funguje jako Zpět, opačný stisk, tedy klik pravým tlačítkem myši při současně stisknutém levém tlačítku jako Vpřed. Podporována jsou také tlačítka na boku myši (pokud jimi disponuje) a kombinace Ctrl+kolečko pro přiblížení stránky.
  • Adresní řádek – Zde doporučujeme přenastavit v sekci Autokompletace domény příkaz Enter z www.*.com na www.*.cz. Pak nebudete muset pro české weby zadávat celou adresu, ale bude stačit například vepsat do adresního řádku cnews a potvrdit Enterem, čímž se otevře www.cnews.cz,
  • AD Blocker neboli blokování reklam využijete tehdy, pokud vás obtěžují reklamy na webových stránkách. Nechybí možnost definovat výjimky, na kterých reklamy zobrazovány budou.
  • Počasí bude, po vyplnění adresy, zobrazovat v pravém dolním rohu stavového řádku informace o aktuální teplotě, nejvyšší a nejnižší očekávané teplotě a stručný popis aktuální meteorologické situace.

Ušetřit „vyťukávání“ na klávesnici u často navštěvovaných webů mohou takzvané aliasy. Fungují jednoduše: v nabídce Nástroje → Definovat Aliasy si nadefinujete zkratku pro daný web – například my jsme si pro adresu http://extrawindows.cnews.cz/ nastavili alias EW. K otevření stránky pak nemusíte zadávat celou její adresu, ale stačí do adresního řádku napsat zvolený alias a potvrdit ho Enterem.

DT24

Používat, nebo jen vyzkoušet?

SlimBrowser nabízí celou řadu funkcí, s nimiž jste se jistě mohli setkat v ostatních webových prohlížečích – za všechny zmiňme například pokročilou správu přihlašovacích údajů, blokování reklam a vyskakovacích oken. Uživatelské rozhraní je poněkud rozporuplné – neodpovídá sice posledním trendům, jistě si ale najde své zastánce. Vzhled aplikace lze navíc radikálně změnit jedním z bezmála 170 dostupných motivů vzhledu.

Objektivně bychom ale měli zmínit i negativa, mezi které v první řadě patří nemalé nároky na operační paměť.) Slim Browser ale stojí za vyzkoušení – během týdenního testování fungoval naprosto bez problémů. Ocenili jsme především široké možnosti přizpůsobení, které z něj dělají flexibilní a snadno použitelný nástroj pro surfování po webu.

Byl pro vás článek přínosný?