Hlavní navigace

Slovensko má čtvrtého operátora. Minutu volání má za 1 Kč, giga dat za 27 Kč

5. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na jaře Swan spustil datové služby v nově vytvořené LTE síti, ode dneška má pak „plnohodnotnou“ síť i pro poskytování hlasových a textových služeb. Swan vstoupil na slovenský trh s novým operátorem pojmenovaným 4ka. Proč takový název? Jde o čtvrtého mobilního operátora a ceny služeb v celé EU stojí čtyři centy.

4ka nabízí minutu volání, SMS i 1 MB dat v celém Slovensku i EU za 0,04 eura (1 Kč). Zákazníci si dále mohou koupit 1GB balíček za 1 euro (27 Kč). Volání využívá nejvýhodnější tarifikace 1+1, data se účtují po 1 kB. To vše 4ka prodává na předplacence s neomezenou platností kreditu. Karta s počátečním 4€ kreditem stojí čtyři eura. Kredit sice teoreticky omezený není, ale samotná karta ano. Každým dobitím se prodlouží její život o 16 měsíců. Minimální dobití je za 4 eura (110 Kč).

4ka od Swanu zatím pokrývá jen 40 % populace
4ka od Swanu zatím pokrývá jen 40 % populace

A teď k té „plnohodnotné“ síti. Swan získal licenci na využívání pásma 2 × 15 MHz v pásmu 1800 MHz. Na této frekvenci provozuje 2G i LTE; vlastní 3G síť nemá. Dále využívá národní roaming jiného operátora, který využívání v místech, kde 2G síť od 4ky nedosáhne.

Podle Živé.sk se Swan na využívání 2G sítě dohodl se Slovak Telekomem. Ten má 99% pokrytí populace, takže zákazníci se dovolají skoro všude. Pro Swan to ale znamená, že na většině území budou jeho klienti pomalu surfovat, využijí totiž jen GPRS a EDGE (až 236,8 kb/s). LTE od Swanu je zatím dostupné jen asi v 50 městech a pokrývá 40 % populace. Do konce roku chce Swan pokrýt 50 % a v příštím roce 80 % populace Slovenska. Na národním roamingu tak bude stále závislý.

 

Jak už jsme psali na jaře, operátor podobný Swanu může vzniknout i v Česku. ČTÚ bude dražit frekvence, mezi nimi rovněž 2 × 15 MHz v pásmu 1800 MHz. Národní roaming musí T-Mobile, O2 nebo Vodafone také poskytnout. Jenže trh je tak saturovaný, že odvahu na něj vstoupit nejspíš nikdo mít nebude.

Zdroj: Swan

Byl pro vás článek přínosný?