Hlavní navigace

Jiný kraj, jiný mrav. Na Slovensku jsou na operátory málo přísní

2. 10. 2019

Sdílet

Je to už sedm let, co jsme na Cnews psali o zvláštních praktikách slovenských operátorů, kteří nabízeli neomezený/nekonečný mobilní internet, který ale vůbec nebyl neomezený v tom smyslu, který si každý představí. Tarify měly klasický FUP. Tedy pravidlo, kvůli němuž se po spotřebování daných mega- či gigabajtů internet až do konce zúčtovacího období zpomalil na 16 až 64 kb/s. Později operátoři termín „neomezený“ vypustili, ale v nové podobě se opět vrací.

Tzv. neomezená data čtvrtého operátory 4ky totiž ve skutečnosti také mají limit. Ve vlastní síti činí 300 GB na měsíc, rámci partnerské 3G sítě využívané v národním roamingu je to pak 20 GB, jak si všiml web dsl.sk. Po dosažení stropu klesne rychlost v obou směrech na 256 kb/s. Jak ukázal letní experiment českého T-Mobilu, průměrný uživatel dokáže na neomezené síti prosurfovat 12 GB za měsíc. Slovenských 300 + 20 GB se tedy bude pro většinu lidí rovnat prakticky neomezenému internetu.

Ač má 4ka papírově nejatraktivnější tarify ze slovenských operátorů (a vlastně i českých), pořád jde o klamavou reklamu, kterou tamní obchodní inspekce i telekomunikační úřad tolerují. Nechci říct, že v Česku by se to stát nemohlo. Operátoři často překračují hranice etiky i zákonů, ale úřady je za to postihují. Obdobný případ se ostatně řešil i v Česku.

T-Mobile před šesti lety uvedl neomezené tarify, ale v podmínkách psal o limitu 10 000 minut a 10 000 SMS za měsíc. Když se o to začal zajímat ČTÚ, operátor omezení zrušil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku