Hlavní navigace

Slovenský Telekom zrychlí VDSL a konečně zruší FUP

17. 9. 2019

Sdílet

Telekom, který u našich východních sousedů spravuje celorepublikovou metalickou síť, oznámil dvě důležité novinky. Tou první je, že připojení VDSL již bude bez datového limitu. FUP začal Telekom aplikovat před čtyřmi lety, uživatelům se po prosurfovaných 300 GB dat internet až do konce měsíce zpomalil na 256/128 kb/s. O2 v Česku zrušilo FUP u xDSL k 31. 3. 2008. Do té doby platil v závislosti na tarifu limit 10 až 40 GB, poté klesla rychlost na maximálně 128/128 kb/s.

Zrychlení slovenského VDSL
Tarif Původní rychlost Nová rychlost
Internet M 8/1 Mb/s 10/1 Mb/s
Internet L 30/3 Mb/s 40/4 (6) Mb/s
Internet XL 80/8 Mb/s 90/9 Mb/s

Telekom navíc VDSL nepatrně zrychlí při zachování původní ceny, viz tabulka. Telekom se drží klasické asymetrického poměru 10:1 s výjimkou středního tarifu, u kterého si zájemci mohou připlatit za rychlejší upload. Zrychlování proběhne ve čtyřech týdenních etapách, první vlna startuje 26. září.

Operátor nijak nespecifikuje, co za zrychlením stojí. Osobně bych tipoval pouze úpravu parametrů v podobě tolerance vyššího útlumu signálu. Tímto způsobem naposledy zrychloval i český Cetin. Firma ale navíc investuje 27 miliard korun do modernizace sítě a zrychlovat bude čtyřmi dalšími způsoby.

  • stavěním předsunutých DSLAMů (zkracuje vzdálenost od poskytovatele k přípojce)
  • vectoringem (eliminuje přeslechy mezi sousedícími linkami v jednom vedení)
  • nasazování profilu 32b (zdvojnásobení šířky přenosového pásma)
  • bondingem (spojení dvou linek na jedné přípojce)

Kombinací těchto technik již nabízí také rychlosti 100/10 a 250/25 Mb/s a v budoucnu by díky bondingu mohl propustnost zdvojnásobit.

PS: Telekom ke stejnému dni zrychlí i svou optickou síť, download i upload zvýší na dvojnásobné hodnoty. V nejvyšším tarifu nabídne až 600/60 Mb/s.

GALERIE: Nahlédli jsme do útrob Cetinu v historické ústřední telekomunikační budově

Zdroj: Telekom via DSL.sk

Byl pro vás článek přínosný?