Hlavní navigace

Snadné sdílení tiskárny ve Windows 7

12. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V domácí síti se často využívá možnosti sdílet jednu tiskárnu mezi více počítačů, což umožňuje bezproblémový tisk více uživatelů zcela nezávisle na sobě. Tiskárna je připojena k jednomu počítači a ostatní mohou prostřednictvím sítě zasílat tiskové úlohy. Windows 7 do značné míry zjednodušují sdílení dat i tiskáren prostřednictvím domácí skupiny. Pokud však tuto možnost využívat nechcete, můžete tiskárnu snadno nasdílet i „ručně“.

V nabídce Start přejděte položku Zařízení a tiskárny. Otevře se seznam všech nainstalovaných tiskáren. Na tiskárnu, kterou chcete sdílet, klepněte pravým tlačítkem a z kontextové nabídky zvolte příkaz Vlastnosti tiskárny.

Přejděte na záložku Sdílení a zatrhněte položku Sdílet tuto tiskárnu. Do pole Název sdílené složky napište pojmenování této sdílené tiskárny, tak jak se bude zobrazovat ostatním uživatelům v síti. Může ponechat také pojmenování, které vám nabídla Windows 7. Zatrhněte také položku Vytvářet tiskové úlohy v klientských počítačích. Tím zajistíte, že se tisková úloha připraví v jednotlivých počítačích a hotová je pak zaslána na počítač se sdílenou tiskárnou. Poté klepněte na OK.

Co se týká zpřístupnění tiskárny pro ostatní počítače v sítí, je to vše. Nyní je potřeba sdílenou tiskárnu na tyto počítače přidat.

V nabídce Start klepněte na Zařízení a tiskárny a v horní části okna pak na tlačítko Přidat tiskárnu. Spustí se průvodce, v jehož prvním okně zvolte možnost Přidat síťovou tiskárnu, bezdrátovou tiskárnu nebo tiskárnu s technologií Bluetooth. Windows by nyní měla tiskárnu automaticky detekovat. Označte ji, klepněte na Další a opakujte také v následujícím okně.

Proběhne samotná instalace tiskárny a poté již průvodce nabídce vytištění zkušební stránky. V některých případech, zejména u novějších tiskáren, si Windows mohou požádat o vložení média s ovládačem tiskárny. Pokud se tak stane, vložte jej a potvrďte tlačítkem OK.

V posledním okně zatrhněte položku Nastavit jako výchozí tiskárnu a klepněte na tlačítko Dokončit.

Pamatujte, že pokud chcete z počítače v síti tisknout, musí být zapnutá nejen tiskárna, ale také počítač, ke kterému je připojena.

Byl pro vás článek přínosný?