Hlavní navigace

Snadný překlad textů přímo v aplikacích

30. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro ty, kterým nevyhovují internetové překládače nebo jim vkládání textu do webové stránky připadá moc komplikované a zdlouhavé, přinášíme řešení v podobě speciálního klienta, který vše zjednodušuje. Umožňuje totiž překládání textu přímo v aplikacích.

Překládač Google, který naleznete na adrese translate.google.cz , představuje velmi užitečný nástroj, mnohé však může odradit komplikovaností překladu. Pokud totiž chcete nějaký text přeložit, musíte ho nejprve zkopírovat do schránky, otevřít stránku s překládačem a až poté vložit do příslušného pole. Ne každý přitom vládne schopností pohotově využívat klávesové zkratky, aby si tento postup ulehčil.

Základní nastavení

Google naštěstí myslí i na tyto uživatele a přináší pomocný nástroj Client for Google Translate, který překladovou službu umístí doslova pod ukazatel myši. Instalace programu je velmi jednoduchá a po jeho spuštění se začne jeho ikona zobrazovat na hlavním panelu v oznamovací oblasti. Pokud na ni dvakrát poklepete, zobrazí se hlavní okno programu, které je sice v angličtině, ale to v podstatě problém nepředstavuje. Nástroj totiž budete využívat především k přímému překladu a v rámci něj je čeština plně podporována.

Nástroj samozřejmě můžete použít i jako standardní překládač. Text stačí zkopírovat do horní části okna a obratem dojde k jeho překladu. Výhodou je automatické rozpoznání jazyka, ze kterého překládáte, a pokud máte česká Windows, jazyk překlad je automaticky nastaven na češtinu. Pokud však chcete jazyky nastavit ručně, klepněte v nabídce Main na příkaz Language. Zobrazí se dialog, kde u položky Translatte from nastavte jazyk, že kterého se překládá a u položky Translate To jazyk překladu. V třetí nabídce pak můžete určit jazyk, do kterého bude přeložen případný text v češtině.

Překlad probíhá na internetu

Možná vás napadlo, že instalací tohoto programu nepotřebujete k překládání připojení k internetu. Bohužel tomu tak není, protože k překladu slov je používána databáze na internetu, ke které se klient připojuje. Pokud sháníte překládač, který bude fungovat bez internetu, vyzkoušejte například bezplatný slovník Verdict FREE.

Přímý překlad v aplikacích

Hlavní výhodou oproti klasickému překládači na webové stránce je možnost přímého překladu textu v aplikaci. Podporována je většina nejpoužívanějších aplikací, jako jsou Internet Explorer, Firefox, Microsoft Word, Outlook, Adobe Reader a jiné. V praxi to vypadá tak, že přímo v aplikaci označíte nějaký text a okamžitě je vám nabídnuta možnost překladu.

Zkuste například načíst nějakou webovou stránku v cizím jazyce a ukazatelem označte slovo nebo část věty. Okamžitě by se vám měla zobrazit malá nabídka se třemi písmeny. Pokud klepnete na písmeno G, zobrazí se v bublině překlad daného textu. Ten můžete případně vložit do schránky klepnutím na položku copy. Další položka se hodí třeba v okamžiku, kdy ve Wordu píšete anglický text a neznáte nějaké slovíčko. Napíšete ho tedy česky, označíte jej a přeložíte do angličtiny. Klepnutím na repl pak provedete výměnu s napsaným textem.

Možná vás zaráží, že se někdy objevují tři písmena a jindy jedno. Je to jednoduché, pokud označíte více slov, zobrazí se pouze G pro překlad. V okamžiku, kdy označíte slovo jedno, můžete využit i další funkce. Pod W se skrývá funkce pro zobrazení vysvětlení daného slova, přičemž jako zdroj informací je používán server Wikipedia. Tato funkce je však dostupná pouze v rozšířené placené verzi programu. Pokud klepnete na písmeno S, automaticky se v prohlížeči otevře internetový vyhledávač Google a zobrazí výsledky hledány tohoto výrazu.

Podrobnější nastavení funkcí

Chování překládací funkce jde do jisté míry přizpůsobit. V hlavním okně programu otevřete nabídku Main a klepněte na příkaz Settings. V části Translation Action pak nastavte jednu z možností: první položka představuje standardní překlad po klepnutí na písmeno G a druhá položka zajistí překlad po klepnutí na označený text levým tlačítkem myši. Pokud zvolíte třetí možnost, k překladu dojde automaticky po označení textu.

Šikovnou funkcí je také rychlý překlad pomocí klávesové zkratky, kterou nastavíte v části Hot Keys. Po označení textu a stisknutí příslušné zkratky dojde k otevření hlavního okna aplikace s překladem. Jako výchozí je nastaveno dvojité stisknutí klávesy Ctrl. Pro změnu klepněte do řádku u položky Use Hot Keys a stiskněte požadovanou kombinaci. Praktické je také zrušení zatržení u položky Use Wikipedia, pokud nemáte placenou verzi programu.  

Všechna nastavení potvrdíte klepnutím na tlačítko Apply a poté na OK. Původní nastavení aplikace můžete vrátit klepnutím na tlačítko Default Settings v levém dolním rohu.

Přenosná verze aplikace

Client for Google Translate je k dispozici také v takzvané portable verzi, která se nemusí instalovat. To je velmi praktické, protože si ji můžete uložit třeba na přenosný USB flash disk a kdykoliv v případě potřeby ji použít. Funkcionalita zůstává nezměněna, pouze se nelekněte speciální pomocné složky, kterou si aplikace vytváří v místě svého umístění. Přenosnou verzi získáte na domovské stránce aplikace www.translateclient.com.

Byl pro vás článek přínosný?