Hlavní navigace

Snapdragon 802 pro chytré televize propadl, Qualcomm ho zrušil po pouhém měsíci

17. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

I mistr tesař se někdy utne. Něco takového bychom teď asi mohli prohodit na adresu společnosti Qualcomm. Ta se svými čipy Snapdragon prakticky vládne sféře mobilních telefonů, při snaze expandovat do dalších segmentů jí ale právě postihlo kuriózní fiasko. Jen pár týdnů poté, co Qualcomm na veletrhu CES oficiálně oznámil svůj čip Snapdragon 802 určený pro chytré televize, společnost tento produkt zrušila, jelikož po něm nebyla poptávka.

Snapdragon 802 se v nabídce Qualcommu udržel jen nějakých 40 dní. Představen byl 6. ledna (januára) jako procesor pro chytré televize či set-top boxy, na nichž měl umožnit přehrávání videa s rozlišením 4K, ale i hraní her a běh dalších aplikací. Už 15. února (februára) však firma vydala zprávu, že tento čip zařízla a na trh neuvede. O procesory speciálně určené pro televize totiž údajně není mezi výrobci zájem, či přinejmenším zájem nenaplnil očekávání.

Netroufám si odhadnout, zda měl s eventuálním odbytem Snapdragonu 802 smůlu pouze Qualcomm, či zda tento problém spočívá v obecném nezájmu spotřebitelů o chytré televize. Pokud by platila druhá možnost, mohli bychom v tom vidět varovnou zprávu věštící neúspěch vůbec této kategorie spotřební elektroniky. Každopádně je ale zvláštní, že se firmě nepodařilo vyhodnotit (ne)poptávku předem a produkt zrušila tak krátce po oficiálním odhalení. Bez ohledu na utracené vývojové náklady si takto také do jisté míry pošramotila „image“, neboť podobně zbrkle působící kroky nejsou v odvětví obvyklé.

Čip Qualcomm Snapdragon

Snapdragon 802 byl zřejmě odvozen od mobilního Snapdragonu 800. Obsahovat měl čtyři jádra architektury Krait na taktu 1,8 GHz a integrovanou grafiku Adreno 330. Multimediální blok měl nabízet škálování HD videa do rozlišení 4K a k dispozici mělo být i DSP Hexagon. Čip podporoval Wi-Fi 802.11ac pro rychlé bezdrátové síťování, na druhou stranu zřejmě ještě neměl podporu pro dekódování videa ve formátu HEVC. To byl možná jeden z důvodů, proč to s ním nakonec nedopadlo dobře, jelikož pro 4K obsah se s HEVC/H.265 většinou počítá.

 

Vzorky čipu měly být dostupné už někdy v těchto měsících a v hotových zařízeních by se pak objevily koncem roku. K tomu už nedojde, nicméně to ještě nemusí znamenat, že má Qualcomm v oblasti televizí a přidružené elektroniky utrum. Společnost možná hodlá výrobcům nabízet procesory pro mobilní zařízení, které by v této úloze také mohly fungovat (a tento překryv také mohl být jedním z důvodů, proč se Qualcomm rozhodl, že mu za to Snapdragon 802 nestojí).

Zdroje: Qualcomm (1, 2), Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?