Hlavní navigace

Snapdragon 835 oficiálně: mobily budou výkonnější a zvládnou se rychleji nabíjet

17. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qualcomm porušil tradici. Nová generace jeho nejvýkonnějšího mobilních čipsetu nenese název Snapdragon 830, ale rovnou 835. To je ale jen drobný detail. Hlavní novinkou je přechod na 10nm FinFET výrobu od Samsungu. Oproti 14nm Snapdragonu 820/821 bude plocha nového čipu až o 30 % menší. Zároveň přinese o 27 % více výkonu při stejné spotřebě, nebo až o 40 % nižší spotřebu při stejném výkonu.

Bližší detaily ale Qualcomm zatím tají. O počtu nebo typu jader CPU či GPU nic nevíme. V prvních produktech se Snapdragon 835 objeví v první polovině roku 2017. Novinky by mohly být představeny už začátkem ledna na CESu nebo na přelomu února a března na MWC.

Qualcomm a Samsung společně představují Snapdragon 835 (foto: Qualcomm)
Qualcomm a Samsung společně představují Snapdragon 835 (foto: Qualcomm)

V novém Snapdragonu bude implementována rychlonabíjecí technologie Quick Charge 4, která by oproti třetí generace měla nabíjení zrychlit až o 20 %. Podle interních testů s 2750mAh akumulátorem bude díky QC4 možné za pět minut nabít telefon tak, aby se výdrž prodloužila o pěti hodin.

Z nuly na padesát procent kapacity se akumulátor nabije za 15 minut. To vše při teplotě do 40 °C. Qualcomm nasadil několikastupňovou ochranu proti přehřátí i lepší komunikaci mezi nabíječkou a mobilem pro doručování vhodného výkonu. Nová technologie by měla také zvýšit životnost akumulátorů.

 

Quick Charge 4 je konečně kompatibilní s USB-C a USB Power Delivery. Stále jde o proprietární technologii, která neřeší fakt, že existuje snad deset typů rychlonabíjení. Alespoň už ale nebude porušovat specifikace USB-IF, které stanovují použitelný proud, napětí a datový protokol. V praxi by to mělo znamenat, že nabíječka s QC4 bude bezpečná a použitelná i pro jiná zařízení.

Google už v novém dokumentu Android 7.0 Compatibility Definition říká, že u USB-C silně doporučuje nepoužívat proprietární metody a že v budoucnu bude povinné u všech zařízení používat řešení kompatibilní s USB Power Delivery. Tohle by tedy QC4 měl splňovat.

Zdroj: Qualcomm (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?