Hlavní navigace

Photoshop se naučí nová kouzla. Chybějící obraz doplní díky umělé inteligenci

23. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Adobe na právě probíhající konferenci Max jako obvykle ukazuje tzv. sneak peeks. Nové technologie, na kterých pracují vývojové týmy a které by se v budoucnu měly objevit ve Photoshopu, Illustratoru, Premiere Pro, After Effects nebo Auditionu. Letos nás zaujaly hlavně Deep Fill a Cloak. Do obrazu doplní informace, které tam chybí. Respektive odstraní objekty, které v obraze jsou.

Adobe Deep Fill

Deep Fill je jakýmsi chytřejším nástupcem dosavadního nástroje Content Aware (Záplata podle obsahu). Content Aware pouze vyplní vybranou oblast podle okolí. Čím větší je výběr, tím méně přesný je výsledek. Výplň je navíc přesvědčivá jen u pravidelných textur. Deep Fill na druhou stranu využívá natrénované neuronové sítě a chápe, jak by měl výsledek přirozeně vypadat.

První obrázek to hezky ilustruje. Jeden z autorů Deep Fill má na zdrojové fotce náplast mezi očima. Pokud ji odstraní pomocí CA, naskočí mu další oči. Deep Fill ale ví, že tam má být kořen nosu, tedy kůže.

DeepFill doplnil kořen nosu
DeepFill doplnil kořen nosu
Lidé jsou pryč
Lidé jsou pryč
Tvar výplně lze upravit
Tvar výplně lze upravit

Deep Fill také dokáže odstranit několik objektů najednou, viz fotografie se skálou. A když jsme u těch skal. Další obrázek ukazuje, že vyplnění lze upravit nakreslením křivky. Ta definuje hlavní kontrastní přechod.

Adobe Project Cloak

Cloak je virtuálním pláštěm, který ve videu schová to, co nechcete vidět. Na ukázce je video natočené z loďky plující pod mostem. V záběru překáží sloup, ale s Cloakem není těžké jej smazat. Autor pouze označil potřebnou oblast.

Stejná technologie dokáže z videa odstranit lidi, případně je některé části. Například jeden z popruhů batohu.

Z videa lze odstranit i pohybující se lidi
Z videa lze odstranit i pohybující se lidi
Popruh zmizel
Popruh zmizel
Odstranění sloupu z videa
Odstranění sloupu z videa

Adobe na Maxu ukázalo i další vychytávky, všechny je najdete v článku Top 11 tech sneak peeks from Max 2017.

Byl pro vás článek přínosný?